Järviradion kuuntelijamatka Espanjan Torremolinokseen 24.9.-1.10.2005

Perjantai 24.9.
Klo 23 lähdimme Alajärveltä, Järviradion pihalta matkanvetäjämme Teijo Romppaisen johdolla kohti lentokenttää. Kyydin hoiti jo aikaisemmilta reissuilta tuttu ja turvallinen Esa Oksa. Suurin osa porukasta ei yöllisestä ajankohdasta huolimatta malttanut nukkua, joten aamuviideltä Helsinki-Vantaan lentokentällä oli väsynyt mutta innostunut matkaseurue.

 

Lauantai 25.9.
Jo lentokentällä väkeämme oli vastassa myös Juhani Järvelä – aurinkorannikon Järviradion kuuntelijamatkojen idean isä. Hän antoi matkalaisille hyviä vinkkejä ja viikon kuluessa kuljetti muutamia halukkaita tapamaan tuttaviaan sekä esitteli lähialueiden upeita paikkoja, aina Nerja tippukiviluolia myöten.
Saavuttuamme ja kirjauduttuamme sisään hotelli Griego Mariin osa väestä lähti Finnmatkojen kaupunkikierrokselle kahdeksi tunniksi. Toinen matkanvetäjämme, Katja Järvelä-Romppainen, piti myös infotilaisuuden hotellilla käyden läpi viikko-ohjelman. Samalla matkalaisille jaettiin suomalaisia alueella ilmestyviä lehtiä sekä kartta, jotta liikkuminen sujuisi eksymättä. Lauantai-iltana pääosa matkaseurueestamme osallistui illalliselle aasilaisessa ravintolassa –teemana kiinalais-japanilais-vietnamilais-thaimaalainen menu. Tämä tuoreista raaka-aineista valmistettu illallinen oli yksi reissun parhaista – eli mukava alku.
Myöhäisimmät ”kukkujat” jaksoivat jatkaa vielä karaokebaariin laulamaan ja taksilla Benalmadenan sataman yökerhoihin.

Sunnuntai 26.9.
Tämän lepopäivän ja pitkän reissun jälkeisen toipumispäivän kukin vietti haluamallaan tavalla; jotkut aurinkoisessa säässä uiden hotellin altaalla tai meressä, toiset upeaa paikallista Feriaa/juhlaa ennakoivaa kulkuetta ihaillen – kulkueessa traktoreiden! vetäminä oli upeat koristellut kärryt täynnä upeasti flamenco-asuihin ja muihin juhlapukuihin pukeutunutta paikallista väkeä, jotka kulkueessa tanssivat, lauloivat, söivät ja joivat – juhlien niin, että pääkadut olivat varta vasten suljettuja tuntikausiksi. Hieno kokemus ja mukavaa, että tämä tärkeä vuosittainen kulkue sattui juuri meidän matkalle.

Maanantai 27.9.
Matkan hintaan kuului kokopäiväretki Rondaan, joka matkattiin bussilla ja junalla, jotta saimme parhaan annin tästä kauniista andalusialaisesta kaupungista rotkon reunalla. Rondahan sijaitsee ainutlaatuisella paikalla sisämaan vuoristossa levittäytyneenä erikoisen 100 metriä syvän rotkon molemmille puolille. Puente Nuevo –silta yhdistää kaupungin uuden ja vanhan osan 100 metrin korkeudessa. Yhteisellä lounaalla Rondassa osa porukasta nautti paikallista possua grillattuna toisten nauttiessa puolestaan jokitaimenen hivelevästä mausta. Matkalta teimme lyhyen, suoran raportin Järviradioon ja ehdimme myös arpoa keskuudessamme Järviradion CD-levypalkintoja. Tästä reissusta tuli ryhmältä poikkeuksetta hyvää palautetta.

Tiistai 28.9.
Edellisen päivän retken jälkeen otettiin taas vähän rauhallisemmin eli kukin touhusi mitä itse halusi; väkeä näkyi uima-altaalla, shoppailemassa, meren rannalla jne. Osa väestä tapaili viikon kuluessa lähikaupungeissa suomalaisia tuttaviaan, jotka viettävät Suomen talviajan Espanjassa.
Tiistaina myös rentouduttiin hierontojen parissa, kun matkanvetäjistä Teijo takasi rentoutuneen ja hyvän olon hotellihuoneessa tehdyllä hieronnalla.

Keskiviikko 29.9.
Jälleen meille oli tarjolla aurinkoinen, upea päivä – aurinkorannikko tarjosi nimensä mukaan parastaan – niin kuin teki koko viikon, lämpötila oli Suomen kesää parhaimmillaan.
Päivä huipentui iltaan, jota varten olimme matkanvetäjinä tilanneet Finnmatkoilta no. meidän ryhmällemme Andalusialaisten hevosten ratsastusesityksen El Ranchito –nimisellä hevostallilla. Reilun tunnin kestänyt ratsastusnäytös oli upea ja niin espanjalainen! Esityksen jälkeen suuntasimme Torremolinokseen ravintola Johannaan. Ravintola oli suomalainen mutta jälleen oli no. meitä varten toteutettu herkullinen espanjalainen menu alkutapasineen, jonka kruunasi erinomainen kanaruoka jälkiruokavanukkaan kera – todella maukasta.
Illan aikana nautittiin shampanjaa, sillä päättipä yksi pariskunta yllättää väkemme kihlautumalla reissun aikana – kosinta tapahtui Välimeren aalloissa uimarannalla. Juhlimisen aihetta riitti shampanjalahjoin muutenkin, kun matkalla oli mukana hääpäivää viettävä pariskunta ja merkkipäiväänsä juhliva synttärisankari.
Illan kuluessa vielä varmistettiin, että kaikki matkan osallistujat olivat saaneet oman Järviradio-lippiksensä.
Tämän mukavan päivän iltaa juhlistettiin jälleen suoralla raportilla Järviradioon – ja meni samalla monen terveiset koti-Suomeen.
Vielä illalla – tai oikeastaan lähes yöllä ehti osa nauttia hotellin ravintolan latinoshowsta toisten taas pelatessa biljardia.

Torstai 30.9.
Paljon oli taas tarjolla – mutta pääretkin oli torstaille reissu Markkoon: ja kyllä vaan meidänkin porukasta osalla voimaa ja uteliaisuutta riitti tähän Afrikan mantereen puolelle suuntautuneeseen reissuun. Mutta kyllä kuulemma kannatti – tuliaisia tuli mukavasti ja kaupan päälle kyllä kuulemma sellaiset hajut, että vaatteet oli reissun jälkeen pestävä aina kenkiä myöten, toki pieni vaiva ainutlaatuisesta elämyksestä.
Torstaina Torremolinoksessa oli pyhäpäivä ja varsinaiset Feriat alkoivat: väkeämme oli seuraamassa historiallista sotilaskulkuetta, toisten ihastellessa rantakadulla vanhojenautojen kulkuetta. Kävelykadulla nälkäisiä ja janoisia odotti mukava yllätys, sillä kaupunki tarjosi ilmaiset tapasruoat viineineen/olueineen juhlan kunniaksi. Tässä muuten hyvä vinkki vaikkapa Alajärven kaupungille sopivasti sovellettavaksi, kun taas ensi kesänä on juhlan aika.

Perjantai 31.9.
Tänään alkoi olla viimeiset hetket tuliaisostoksille. Ja kyllä innokkaimat vielä ehtivät pulahtamaan Välimeren aaltoihin. Osa porukasta lähti illalla arvostettuun Toro Azul –nimiseen ravintolaan, jossa silmiemme alla valmistettiin hulppeat pihviannokset – ravintolan parhaat annokset täydentyivät uuniperunoilla ja eri kastikkeilla. Ravintola päätti vielä ruokailun päätteeksi kruunata illallisen tarjoamalla loppudrinkit. Ravintolasta jatkoimme perisuomalaiseen Saunabaariin, jossa oli lisää kuuntelijamatkalaisia. Paikan nimen mukaisesti oli kuumaa, tupakansavuista tunnelmaa, taisi joillakin paikallisilla kanta-asiakkailla viskihöyrytkin pitää kosteuden katossa. Tämäkin elämys oli ehdottomasti koettava ja saimme samalla karaoken merkeissä laulaa kotimaista iskelmää.
Perjantaina meidän joukostamme muuten kuultiin Espanjan radioaalloilla säveltäjä Jari Niemelää. Hän oli suomalaisen Radio Finlandian Päivän persoona –haastattelussa, ja muistipa laittaa suorassa lähetyksessä terveiset koko meidän porukalle. Matkanvetäjä Teijo sai espanjan kielen taidollaan musiikin ystävälle, Jarille, katusoittajalta tingittyä levyjen vaihtokauppana aitoa espanjalaista musiikkia kahden CD:n verran.

Lauantai 1.10.
Runsas englantilainen buffet-aamiainen – kuten joka aamu loman aikana – ehdittiin vielä nauttia, ennen kuin bussimme lähti kentälle aamuyhdeksältä. Ryhmä oli koossa ja kaikki tavaratkin tallessa, joten loppu hyvin kaikki hyvin, mukana myös mukavia lomamuistoja kahdeksan päivän verran.
Väeltä keräsimme palautteet, niin risut kuin ruusutkin, jotka kaikki menevät sekä Finnmatkoille että Järviradioon, jotta kaikki terveiset voidaan huomioida myös tulevilla reissuilla. Samoin reissulaisten toivekappaleet kerättiin annettavaksi Järviradioon, josta niitä mukava kuunnella kotiin palatessa.
Jälleen kerran matkalaiset löysivät toisistaan sopivaa seuraa yhteisiin illanviettoihin ja tulevista reissuista oli myös moni kiinnostunut… puhetta oli esim. reissusta Venezuelaan, joten perästä kuuluu! Loma oli mukava ja hyvin sujui – leppoisastkin, kun muisti espanjalaisen sanalaskun: ”Päivää ei voi pidentää nousemalla varhain.”

Tässä pari kommenttia kuuntelijamatkalaisilta:

  • ”Parasta lomalla oli reissun monipuolisuus.”
  • ”Parasta oli Rondan retki, aurinko, hyvät oppaat, kokonaisuudessaan Torremolinoksen Feriajuhlaviikko ja hyvä hotelli.”
  • Parannettavaa: ”Toivomuksena, että päivittäiset kokoontumiset ja ohjelmamuutokset myös hotellin alakerran ilmoitustaululle, josta ne voi ohikulkiessa kurkata”.

Kommelluksia – joita jo tohtii muistella:

  • Erään matkalaisen vatsapöpöä koettiin tainnuttaa maitohappolääkkeellä ja terävällä paukulla levon kera, mutta kyllä siinä lopulta tarvittiin aito espanjalainen lääkäri. Hän hoiti homman tulemalla hotellihuoneeseen ja kirjoitti kunnon reseptin, kaikki sujui lopulta hyvin, kun lääkäri vieläpä osasi suomen kieltäkin jonkun verran.
  • Myös hotellihuoneen vaihtoa oli jollakin edessä, jotta sänky yms. oli oikeanlaiset – vaihto hoitui onneksi vaikka hotellissa oli täyttä.
  • Näkövammaisen matkanvetäjämme, Teijon, sokean keppi katkesi kukkalaatikkoa sohiessa; mutta ei hätää kun varakeppi oli mukana.
  • Joku huomasi nimensä puuttuneen lentolipusta jo ennen reissuun lähtöä vaikka matka oli maksettu. Mutta ei hätää, paikka oli asianmukaisesti lennolla mennen tullen – tekninen virhe, joka ei aiheuttanut ongelmia koneeseen noustessa, tämän toki myös matkanvetäjä jo ennakkoon varmisti.

Vielä lämmin kiitos kaikille kuuntelijamatkalaisille
mukavasta reissusta myös meidän matkanvetäjien puolesta!

Meidät tavoitatte s-postitse: katja.jarvela (ät) luukku.com

Aurinkoisesti,
Katja Järvelä-Romppainen & Teijo Romppainen