Laatokan ja Äänisen risteily 22.-26.8.2010

Sunnuntaina 22.8. aloitimme bussimatkan kohti Pietaria, jossa meitä odotti M/S Kuibyshev -niminen järvi/joki -risteilijä. Ylitimme Venäjän rajan mutkattomasti ja yllättävän nopeasti ja saavuimme Venäjän maaperälle. Bussimatkan aikana saattajamme Ari Huuskonen Suomen Matkatoimistosta kertoi meille Venäjästä ja matkan varrella näkemistämme nähtävyyksistä. Arin selostaessa bussimatka sujui mukavan kepeästi ja opimme paljon uutta Venäjästä ja sen kulttuurista.

Pietarin ruuhkista selvittyämme ja lähestyessämme satamaa näimme laiturilla useita suuria risteilijäaluksia, joista yksi on M/S Kuibyshev, eli meidän aluksemme. Laivojen suuri koko yllätti jo tässä vaiheessa. Kun poistuimme linja-autosta, otimme mukaamme ainoastaan käsimatkatavarat ja astuimme laivaan. Laivan henkilökunta kantoi pitkästä bussimatkasta uupuneiden matkalaisten laukut hyttien ovelle.

 

Laivalla

Laivamme M/S Kyibyshev on rakennettu 1970 -luvun alussa entisessä Tsekkoslovakiassa. Laivalta löytyy 3 hyttikantta, aurinkokansi ja 300 hyttipaikkaa sekä 2 ruokasalia ja 3 baaria. Pituutta laivalla on 125 metriä.

Astuessamme sisään laivaan, ensimmäisenä pisti silmään laivan siisteys ja tyylikkyys. Aula on tyylikkäästi sisustettu ja laiva vaikuttaa erittäin kotoisalta.

Hytit ovat sopivan kokoisia käyttötarkoitustaan, eli nukkumista, varten. Hyteistä löytyy myös komerotilaa vaatteille ja matkatavaroille sekä WC jossa on suihku. Myös hytin ikkunasta voi kurkistella nähtävyyksiä.

Ruokailu

Matkalaisten kanssa keskutellessa, lähes tulkoon jokainen mainitsi ruokailun positiivisena asiana. Ruokasaliin mentäessä Suomen Matkatoimiston ja Nevan edustajat sekä laivan henkilökunnan edustajat olivat ovella toivottamassa ruokailijat tervetulleiksi.

Pöytä oli valmiiksi katettu ja ruokailu aloitettiin alkupalalla. Tarjoilijattaret hakivat käytetyt astiat pois ja toivat uuden ruoan tilalle, joten itse ei tarvinnut kuin istua ja nauttia ruokailusta.

Ruoat olivat erittäin maukkaita ja erään matkalaisen sanoin myös silmänruokaa oli tarjolla. Ruoka-annokset oli aseteltu tyylikkäästi ja kukin ateria oli omanlaisensa ”taideteos”. Ruokailut koostuivat kolmesta osasta; alkupala, pääruoka ja jälkiruoka.

Ohjelmaa laivalla

Laivalla oli tarjolla erilaista ohjelmaa sekä päivällä että illalla. Päivällä mm. laulettiin yhdessä hanuristin säestäessä.

Iltaisin laivan yläkannella sijaitsevassa ravintolassa oli mahdollisuus viettää iltaa kuunnellen taitavaa viulunsoittajaa tai hanuristia tai seuraamalla taitavaa ja silmiä hivelevää tanssiesitystä. Myös lauluesityksiä oli tarjolla iltaisin ja jos tanssijalkaa vipatti niin parketti oli avoinna.

Laivalta löytyy myös 2 muuta ravintolaa, joissa oli mahdollista viettää iltaa juomien ja hyvän seuran parissa.

Aleksanteri Syväriläisen luostari ja Syvärisen kylä

Matkan toisena päivänä nousimme maihin ja suuntasimme bussilla opastetulle kiertomatkalle Aleksanteri Syväriläisen luostariin. Kirkkojen komeat sipulitornit olivat vaikuttava näky ja näimme myös arkun, jossa oli itse Aleksanteri Syväriläisen pyhäinjäännökset. Luostarin alueella meillä oli mukana opas, joka kertoi meille alueen historiasta ja rakennuksista.

Kirkossa saimme myös kuulla luostarin munkkien komeaa laulua ja ihailla upeita seinä- ja kattomaalauksia.

Luostarista matka jatkui kohti Syvärisen kylää, jossa oli pari tuntia aikaa tehdä ostoksia. Kylässä oli useita pieniä liikkeitä, joissa myytiin mm. venäläisiä käsitöitä.

Kizhi

Kolmantena päivänä oli vuorossa opastettu kietokävely ja Kizhin museosaareen tutustuminen.

Venäläinen oppaamme kertoi tarinoita saaresta ja sen rakennuksista hyvällä suomen kielellä. Kizhin saaren vanhimmat rakennukset ovat 1300 -luvulta.

Saaren upein nähtävyys on 1700 -luvulla rakennettu suuri kirkko sipulitorneineen. Kirkko on rakennettu täysin puusta, eikä esimerkiksi rautanauloja ole käytetty lainkaan. Valitettavasti päärakennus on remontin alla, eikä sinne päästetä vierailijoita. Oppaamme kuitenkin kertoi, että pyrkimyksenä on saada rakennus avatuksi vieraille vuoteen 2014 mennssä.

Valamon luostari

 

Keskiviikkona tutustuimme ensin pikaisesti Jerusalemin skiittaan ja halukkaat tekivät myös pienen kävelylenkin öljymäelle, jossa ihailimme upeita maisemia.

Seuraavaksi matkasimme kantosiipialuksella kohti Valamon luostaria, ja ei aikaakaan kun Valamon kirkon torni komeili puiden takaa. Valamossa meillä oli myös opas, joka kertoi Valamon historiasta ja tutustutti meidät Valamon luostarin alueeseen.

Komeimpana nähtävyytenä oli ehdottomasti Valamon luostarin iso kirkko, jonka komeat seinämaalaukset ja kultaiset koristeet sävähdyttivät matkalaisia. Valamon kirkossa oli kuvaaminen kiellettyä ja myös pukeutumiskoodista täytyi pitää kiinni; jos naisella ei ollut mekkoa tai huivia, niin portilla olleet vartijat lainasivat hänelle sellaiset.

Oppaamme tutustutti meidät myös Valamon vanhaan hautausmaahan, jossa on satoja vuosia vanhoja hautoja.

Torstaina aamupalan jälkeen pakkasimme matkatavarat laukkuihin ja nousimme maihin Pietarin satamassa, jossa kuskimme Timo ja saattajamme Ari odottivat meitä. Paluumatkalla kiersimme Terijoen kautta ihailemassa maisemia ja Ari kertoi meille jälleen mielenkiintoisia asioita Venäjästä ja näkemistämme paikoista. Pysähdyimme myös Viipurin torille tekemään vielä viimeiset ostokset Venäjän puolella. Siitä matka jatkui raja-asemalle ja sitä kautta onnellisesti kotiin.

Matka oli kaikipuolin onnistunut ja ohjelma oli hyvin toteutettu opastuksineen kaikkineen. Matkalta tuotiin mukaan suomeen lukuisia hienoja kokemuksia ja muistoja perinteisten matkamuistojen ohella. Iso kiitos kaikille matkalaisille sekä Suomen Matkatoimiston, Nevan ja laivan henkilökunnalle.

(Kuvat: Joonas Ylipiha)