Matka Israeliin 27.4.-4.5.2008

Su 27.4.Lähdimme kotoa keskellä yötä Esa Oksan bussilla. Helsinki-Vantaan lentokentällä olimme noin klo 6. Lähtöselvitysten ja pienen odottelun jälkeen lento alkoi klo 8,30. Lentomatka meni oikein hyvin. Perillä Tel Avivissa olimme klo 13,00. Matka jatkui bussilla Jerusalemiin ja Moriah Classic hotelliin. Tämän kuljetuksen aikana saimme jo vähän katsella Israelin maisemia. Iltapäivä kului majoittuessa ja lepäillessä. Illallinen oli klo 18,00, jonka jälkeen pidimme oman ryhmän kanssa lyhyen iltakokoontumisen. Sen jälkeen kiiruhdimme nopeasti nukkumaan, sillä olimme hyvin väsyneitä, koska edellinen yö meni valvoessa. Uni maistuikin makeasti.

 

Järviradion ryhmä valokuvassa Ron Beach hotekin edessä.

Järviradion ryhmä valokuvassa Ron Beach-hotellin edessä.

Komea Liekkipuu Julleen meren rannan lähellä kahvipaikan vieressä.

Komea Liekkipuu Kuolleen meren rannan lähellä kahvipaikan vieressä.

Ma 28.4.
Aamiainen hotellissa oli klo 7.00. Se oli monipuolinen ja runsas. Klo 8.30 lähdimme oppaamme Ariel Sellan johdolla kokopäiväretkelle Jerusalemissa. Retkillä kuljimme samalla bussilla yhdessä Reijo Telarannan ryhmän kanssa, jossa oli myös 14 henkilöä. Reijo Telaranta piti lyhyen päivänavauksen bussissa, ennenkuin saavumme ensimmäiseen kohteeseen. Se oli Jad Vashem eli Vainojen museo. Siellä saimme voimakkaan puhuttelun Natsivainojen ajoista Euroopassa. Ihmisen julmuus ja pahuus tuli voimakkaasti esiin. Kuusi miljoonaa juutalaista tapettiin juutalaisten vainojen aikana.

Toisena kohteena oli Israelin kansallismuseo ja siellä Kirja pyhättö. Saimme tutustua Qumranin kallioluolista löytyneisiin kirjakääröihin. Jesajan kirja on säilynyt täydellisimpänä. Essealaisten erakkojen yhteisö on ne tallentanut Kuolleen meren lähellä oleviin luoliin.

Kolmas kohde oli Jeesuksen aikaisen Jerusalemin pienoismalli. Se on erittäin mielenkiintoinen kohde. On kiinnostavaa siinä nähdä Jerusalemin temppeli, Daavidin kaupunki, joka oli temppelialueen eteläpuolella, Siiloan lähde, Betesdan lammikko, Pyhän haudan kirkon paikka, Puutarhahaudan paikka, ensimmäinen, toinen ja kolmas muuri sekä monet muut tärkeät kohteet.

Viimeiseksi tällä ensimmäisellä retkellä kävimme temppelin etelämuurin kaivauksilla. Siellä näimme esiin kaivetut temppelin portaat, kastealtaita ja valtavan suuret muurin kivet. Ihmettelimme, kuinka noin suuret kivet on silloisilla välineillä saatu paikoilleen?  Kävelimme Jeesuksen ajan katukivetyksellä, joka on monta metriä nykyistä katutasoa alempana.

Klo 18.00 oli illallinen tavalliseen tapaan hotellissa. Illallisen jälkeen pidimme oman ryhmän yhteisen kokoontumisen. Ensin oli toinen toiseensa tutustumiskierros. Sitten vaihdoimme ensivaikutelmia matkasta. Lopuksi hiljennyimme lyhyeen iltahartauteen matkanjohtajan johdolla. Vielä noin klo 20.30 lähdimme porukalla pienelle iltakävelylle. Kävimme parissa hotellin lähellä olevassa kaupassa lähinnä vesipulloja ostamassa.

Ryhmä istumassa temppelin etelä-muurin esiin kaivetuilla portailla. Opas esittelemässä paikkaa ryhmälle.

Ryhmä istumassa temppelin etelä-muurin esiin kaivetuilla portailla. Opas esittelemässä paikkaa ryhmälle.

Ti 29.4.
Aamiaisella taas päivä aloitettiin klo 7.00. Pieni lepohetki vietettiin ja klo 8.30 lähdimme päivän retkelle, jonka aiheena oli ”Jeesuksen jalanjäljissä”. Ennen bussin liikkeelle lähtöä minä vuorostani pidin päivänavauksen bussissa. Sen jälkeen ajoimme Getsemaneen. Katselimme vanhoja öljypuita, jotka voivat elää 600 vuotta. Mutta kun samasta juuresta voi versoa uusi puu, niin tällä tavalla öljypuu voi olla Jeesuksen ajalta asti. Sitten kävimme Getsemanessa olevassa Kaikkien kansojen kirkossa, jossa oli menossa katolinen tilaisuus. Kirkosta tultua olimme yhteisessä valokuvassa Getsemanen puiston laidassa.
Seuraavaksi siirryimme Jerusalemin vanhan kaupungin puolelle. Kuljimme pitkin kapeita katuja ensin palestiinalaisten puolella ja sitten kristittyjen puolella. Kokoonnuimme Antonion linnan raunioiden luo. Antonion linnan pihalta eli Litostrotonilta, jossa Pilatus tuomitsi Jeesuksen kuolemaan, alkaa Via Dolorosa eli Tuskien tie. Kuljimme pitkin Basaarikatuja Pyhän haudan kirkolle. Kävimme sisällä kirkossa, joka on rakennettu paikalle, jossa Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin vanhimman ja varmimman tradition mukaan. Kirkko on siis Golgatan ja kalliohaudan paikalla.

Tämän jälkeen nautimme Falafelit kahvin ja limsan kanssa eräässä kahvipaikassa. Sitten kävimme saksalaisessa luterilaisessa kirkossa, jossa istuimme penkkeihin ja lauloimme yhdessä ”Maa on niin kaunis”. Laulu kajahti komeasti kaikuvassa kivikirkossa. Jatkoimme matkaa Länsimuurille eli Itkumuurille. Näimme siellä hartaita juutalaisia rukoilemassa ja nyökyttelemässä. Itkumuurilla miehet ja naiset ovat eri puolilla erottavaa väliaitaa. Itkumuurin rakoihin ihmiset panevat rukouspyyntöjään paperilapuilla.

Seuraavaksi ajoimme Jerusalemin etelälaidalla olevalle näköalapaikalle, josta katselimme Betlehemin suuntaan. Opas osoitti, missä on Jeesuksen syntymäkirkko ja missä sijaitsee paimenten keto. Päivän viimeinen varsinainen kohde oli Puutarhahauta. Kävimme kukin vuorollamme kallioon hakatussa haudassa ja totesimme, että hauta on tyhjä. Sitten kokoonnuimme puistossa oleville penkeille ehtoollisen viettoon. Minä toimitin ripin ja ehtoollisen ja Reijo Telaranta oli avustajana. Ehtoollishetki oli rauhallinen ja mieliin jäänyt. Saimme kokea, että Jeesus, joka ei ollut haudassa, antoi meille itsensä leivässä ja viinissä. Näin saimme kohdata Jeesuksen evankeliumin sanassa ja ehtoollisessa. Puutarhahaudalta menimme vielä Eemelin kaupalle, jossa saimme ilmaiset kahvit. Siellä saatoimme tehdä ostoksia suomen kielellä. Monet meistä ostivatkin matkamuistoja. Eemelin kaupalta palasimme hotelliin. Ilta sujui totuttuun tapaan. Illallinen ja sitten yhteinen iltakokoontuminen, joka päättyi iltahartauteen.

Ihmisiä Jeesuksen aikaisessa kylässä Nasaretissa.

Ihmisiä Jeesuksen aikaisessa kylässä Nasaretissa.


Ke 30.4.
Vapaapäivä. Retkiä ei ollut. Menimme oman ryhmän kanssa yhdessä kävellen vanhan kaupungin basaariin ostoksille ja tutustumaan basaarin ilmapiiriin. Monet meistä tekivätkin ostoksia. Sovittuna aika kokoonnumme Jaffa-portin lähellä ja lähdimme Länsi-Jerusalemin keskustaan. Välillä pysähdyimme baariin kahville. Pääkohteenamme oli Ben Jehuda kävelykatu. Siellä emme juurikaan tehneet ostoksia, koska hinnat olivat kalliimpia. Ben Jehudalla tapasimme yllättäen alajärveläispariskunnan, Kaisa ja Veli Rantakankaan. He olivat kolmen viikon matkalla Israelissa.

Tämän jälkeen joukkomme jakautui kahteen ryhmään: neljä meistä jatkoivat juutalaiselle torille. Kymmenen jatkoi kävellen hotellille. Kahdeksan meistä jäi hotellille lepäämään. Minä ja vaimoni lähdimme Israelissa naimisissa olevan rouvan kanssa Suomen Lähetysseuran toimitalolle Jerusalemissa. Siellä tapasimme Pouken pariskunnan, jotka ovat toiminnasta vastaavina työntekijöinä tässä Lähetysseuran työpisteessä. Rouva Pouke esitteli meille Lähetysseuran tiloja ja kertoi toiminnasta. Muitakin työntekijöitä tapasimme ohimennen. Yksi diakonissa oli kotoisin Ukrainasta. Nurmijärveltä kotoisin oleva nuori mies, joka oli harjoittelijana, myös tavattiin. Pois lähtiessä tapasimme vielä Tapani Malisen, joka on Suomen Lähetysseuran pitkäaikainen työntekijä Jerusalemissa ja Israelissa.

Parin tunnin lepäilyn jälkeen menimme illalliselle ja sieltä iltakokoontumiseen. Ennen nukkumaan menoa pakkasimme matkalaukut aamua varten, koska edessä oli huomisin siirtyminen Kuolleen meren kautta Tiberiakseen.

To 1.5.
Helatorstai ja Vapun päivä. Aamiaisen jälkeen lähdimme siirtomatkalle Jerusalemista Tiberiakseen. Matkan alussa Reijo Telarannan vuoro oli pitää päivänavaus bussissa. Ajoimme jatkuvasti alamäkeen kulkevaa tietä. Laskua oli 1200 metriä. Käännymme Kuolleen meren rantaa seuraten etelään päin. Pysäytimme bussin ja katselimme autosta päin Qumranin luolien aukkoja. Noista luolista on löytynyt erittäin vanhoja Vanhan testamentin kirjojen käsikirjoituksia.

Jatkoimme matkaa vielä jonkin matkaa etelään päin paikkaan, jossa kävimme kellumassa Kuolleessa meressä. Maalasimme itsemme mudalla mustiksi, annoimme mudan kuivaa iholle. Sitten pesimme enimmät pois Kuollessa meressä kelluen. Loput mudat puhdistimme rannalla olevien suihkujen alla. Rannalla kävimme vielä rikkipitoisessa altaassa, jonka veden lämpö on 40 celsiusastetta. Käynti suihkussa ja kahvit sämpylän kanssa. Tämän mukavan kokemuksen jälkeen lähdimme ajamaan kohti Tiberiasta. Jerikon kaupungin näimme bussista, kun ajoimme sen ohi. Meille näytettiin myös paikka, jossa Johannes kastoi Jeesuksen Jordanissa.
Vähän ennen Tiberiasta kävimme liikkeessä, jossa myytiin Ahava-voiteita. Perille Tiberiakseen ja hotelli Ron Beachiin saavuimme noin klo 16. Majoittumisen jälkeen oli illallinen. Illallisella oli jonkin verran epäselvyyttä siitä, missä meidän ryhmän (Järviradion/Veikkola-ryhmän) ihmiset istuvat ruokasalissa. Lopulta oikeat pöydät selvisivät. Illallisen jälkeen teimme isolla porukalla kävely- ja ostosretken Tiberiaksen keskustaan, johon on hotellilta matkaa vajaa kilometri.

Nasaretin synagoogassa esittelijä kertoo siitä, miten Jeesus aikoinaan julisti sanomaa Messiaasta Nasaretin synagoogassa.

Nasaretin synagoogassa esittelijä kertoo siitä, miten Jeesus aikoinaan julisti sanomaa Messiaasta Nasaretin synagoogassa.

Pe 2.5.
Aamiaiselle menimme klo 6.45. Sen jälkeen oli vapaata. Istuskelimme hotellin ja Genesaretin järven välisellä puistopihalla. Tämä hotelli Ron Beach on hienoin majoituspaikka, mitä Israelissa tiedän. Suoraan huoneesta voi kävellä uimaan Genesaretin järveen ja pihalla on myös uima-allas. Uima-altaan ympärillä on myös aurinkotuolit, joilla voi istuskella ja ottaa aurinkoa.

Klo 10.00 oli lähtö päivän retkelle Länsi-Galileaan. Ajomatkalla minä vuorostani pidin päivänavauksen. Katselimme Galilean kauniita maisemia. Ajoimme Kaanan kaupungin ohi – kaupungin, jossa Jeesus teki ensimmäisen tunnustekonsa, muutti veden viiniksi. Sitten saavuimmekin Nasaretiin, Jeesuksen kotikaupunkiin, joka nykyään on melko suuri kaupunki. Tällä hetkellä kristittyjä on kaupungin asukkaista enemmistö. Mutta muslimien määrä kasvaa nopeammin kuin kristittyjen. Muslimien perheet ovat suurempia kuin kristittyjen. Lapsiluku heidän perheissään on suurempi. Nasaretissa pääkohteena oli Jeesuksen aikainen kylä, joka sinne on rakennettu viime vuosina. Se toikin Jeesuksen ajan ihmisten elämän erittäin havainnollisesti esiin. Oli paimen laumoineen. Oli aasi laitumella. Oli viinitarha, viinikuurna ja vartiotorni. Kylää esittelevä nainen toi havainnollisesti esiin mm. kylväjävertauksen. Oli tie, oli kallioinen maaperä, oli orjantappurapuskia ja oli hyvää maata.

Valokuvin ja piirroksin niin ikään valaistiin Jeesuksen ajan elämää Nasaretissa. Myös puusepän verstas oli rakennettu. Siellä mies näytti, miten Jeesuksen isä, Joosef, teki työtään. Naisten käsitöiden tekoa myös havainnollistettiin. Mielenkiintoinen oli sen aikainen rukki. Kierroksen loppupäässä oli synagoga, joka myös oli tehty sellaiseksi kuin synagoga oli Jeesuksen aikana. Etuosassa pöydällä oli kirjakäärö. Sellaisesta Jeesus aikanaan liki mm. profeetta Jesajan ennustuksen tulevasta Messiaasta. Lukemisensa jälkeen Jeesus sanoi: ”Tänä päivänä tämä kirjoitus on käynyt toteen.” Lopuksi meidät johdatettiin lounaspöytään. Siinä oli leipää, oliiveja ja erilaisia levitteitä leivän päälle. Viimeiseksi tarjottiin yrttiteetä. Lähtiessämme saimme vielä jokainen lahjaksi pienet öljylamput.

Nasaretista lähdimme Jisreelin tasangon halki ja Afulan kaupungin läpi Taaborin vuoren juurelle. Taaborin vuorta pidetään perinteellisesti Jeesuksen kirkastumisen vuorena. Jeesus kirkastui siellä ja hänen kanssaan Mooses ja Elia. Vuoren huipulle meidät vietiin kahdeksan hengen pikkubusseilla. Tie ylös Taaborin laelle oli mutkikasta serpentiinitietä. Varsinkin ylös mennessä monia pelotti kova vauhti mutkittelevalla kapealla tiellä. Taaborin vuori on 500 metriä ympäröivän tasangon yläpuolella. Vuoren huipulla hiljennyimme lyhyen hetken kirkossa, jossa menossa saksalaisen ryhmän tilaisuus. Taaborin vuorelta palattuamme lähdimme kohti hotellia. Matkalla saimme katsella bussin televisiosta Israelia esittelevää elokuvaa. Myös kauniit maisemat kiinnittivät katseita. Hotelliin saavuimme noin klo 16.

Retkeltä palattuamme menimme uimaan hotellin uima-altaalle ja myös Genesaretin järveen. Samalla otimme myös aurinkoa.
Klo 18 oli vuorossa illallinen ja sen jälkeen lyhyt palaveri ja iltahartaus rantapuistossa tuoleilla istuen.

La 3.5.
Matkan viimeinen retkipäivä. Aamiainen jälleen jo klo 6.45. Päivän retkelle lähdimme klo 8. Tämä retki suuntautui Pohjois-Galileaan. Ajoimme Magdalan kylän ohi. Päivän avauksen piti Reijo Telaranta. Pian saavuimmekin Autuuksien vuorelle eli Vuorisaarnan vuorelle, jossa Jeesus piti vuosisaarnansa, joka Raamatussa on Matteuksen evankeliumin luvuissa 5 – 7. Kävimme vuorelle rakennetussa kirkossa. Sen on suunnitellut italialainen arkkitehti Berluzi. Sama arkkitehti on suunnitellut myös Kaikkien kansojen kirkon, joka on Getsemanessa ja Taaborin vuorella oleva Jeesuksen kirkastumisen kirkon.

Jatkoimme matkaa Hule-laaksoon ja ajoimme Safedin kaupungin ohi. Saavuimme Bental-vuorelle, joka on entinen tulivuori. Sieltä katselimme maisemia eri suuntiin, erityisesti Syyrian rajalle päin. Opas selosti meille perusteellisesti kahta Israelin käymää sotaa. Kuuden päivän sotaa vuonna 1967 ja Jom Kippur-sotaa vuonna 1973 (Jom Kippur = Suuri Sovintopäivä).  Molemmat sodat Israel voitti. Bental vuorella saimme tutustua YK-sotilaiden bunkkereihin ja asemiin. Matka jatkui pohjoiseen päin. Tulimme Baniaakseen eli Jordanin alkulähteille. Laskeuduimme rappusia myöten aivan 10 metriä korkean putouksen lähelle.

Eräässä ruokapaikassa, jossa oli myös matkamuistomyymälä, söimme kevyen lounaan, Falafelit, joiden sisällä oli salaattia ja lihapullia. Juomana oli limsaa.
Ruokapaikasta lähdettyämme tulimme eräälle Kipputsille Genesaretin rantaan. Siellä menimme pieneen laivaan, jolla purjehdimme Genesaretin järvellä. Laivan miehistö nosti Suomen Lipun tankoon ja me lauloimme seisaalleen nousten Maamme-laulun. Purjehdus päättyi Ron Beach-hotellin laituriin. Hotellille tulon jälkeen kävimme uimassa uima-altaalla ja Genesaretissa. Lepotauon jälkeen päästiin jälleen maukkaalle ja runsaalle illalliselle. Illallisen jälkeen pidimme matkan viimeisen iltakokoontumisemme omalla ryhmällä ulkona rantapuistossa. Muun ohjelman ohella jaoin ryhmäläisille Pyhiinvaeltajan Kunniakirjat. Toisaalta ryhmäläiset jättivät Toiviomatkoille toimitettavaksi arviointilomakkeet matkasta. Iltahartauden jälkeen teimme sisaruspiirin ja luimme yhteen ääneen Herran siunauksen.

Matkanjohtaja Teuvo Veikkola puolisonsa Leenan kanssa hotelli Moriach Classicin aulassa.

Matkanjohtaja Teuvo Veikkola puolisonsa Leenan kanssa hotelli Moriach Classicin aulassa.


Su 4.5.
Suomeen ja kotiin palaamisen päivä. Herätys oli varhain aamulla. Matkalaukut tuli olla käytävällä valmiina klo 7.00. Klo 8.00 oli lähtö hotellin edestä bussilla kohti Tel Avivia ja lentokenttää. Lentokentällä täytyi olla viimeistään klo 10.30. Koneen lähtöajaksi oli ilmoitettu 13.35, mutta lähtö myöhästyi noin puoli tuntia. Turvallisesti sujui lentomatka ja Helsinki-Vantaan lehtokentällä olimme noin klo 19. Sitten siirryimme Esa Oksan bussiin ja automatka Etelä-Pohjanmaalle alkoi. Kotona olimme Alajärvellä klo 01.20.

Matka oli onnistunut kaikin puolin hyvin. Kiitollisin mielen tulimme kotiin monia kokemuksia rikkaampina.

Järviradion Israelin matkan matkanjohtaja Teuvo Veikkola.