Järviradion ja Ykköset!-lehden kuuntelijaristeily Välimerellä Costa Fascinosa -aluksella 18.-25.10.2015

Välimeren risteilylle lähdettiin 18.10.2015 sunnuntaina. Loistoristeily oli järjestänyt bussikyydityksen Helsinkiin lentokenttähotelliin. Toinen bussi lähti Kokkolasta, Alajärven kautta Jyväskylään ja Tampereelle ja Sitten Helsinki Vantaalle. Toinen bussi lähti Vaasasta Turun kautta Helsinkiin.

Lento oli varhain maanantaiaamuna, osalla oli suora lento Italiaan Milanoon ja osalla oli välilasku Frankfurtissa.  Milanon lentokentältä oli bussikyyditys Savonaan. Savonassa olikin sitten aikamoinen hässäkkä. Turisteja oli valtava määrä odottamassa laivaan pääsyä. Meille jaettiin numerolaput, jolloin numerojärjestyksessä pääsimme ryhmissä laivaan, mutta sehän ei ihan hetkessä tapahtunut, vaan jouduimme odottelemaan vuoroamme. Ja tietenkin valokuvaajat ikuistivat meidät. Myöskin valokuva otettiin Costa Cardia, eli laivakorttia varten, jolla meidät aina tunnistettiin, kun palattiin laivaan satamakaupungista.

 

Hytti löytyi nopeasti,  mutta lounasravintolaa joutui näin valtavassa laivassa vähän etsimään.

Ja heti ennen illallista oli pelastusharjoitus, hytistä otettiin mukaan pelastusliivi ja tuo costa-kortti, joka piti aina muistaa ottaa mukaan, kun poistui hytistä. Tuohon korttiin ladattiin takuusumma, josta veloitettiin, jos teki ostoksia, jotka eivät kuuluneet all inclusiviin. Rahaa ei laivalla tarvinnut käyttää. Monella kielellä meitä ohjeistettiin pelastusharjoituksessa, vain suomenkieli puuttui.

Illallinen tarjoiltiin a la carte ravintolassa, jossa istuimme aina samassa pöydässä ja samojen tarjoilijoiden hoivissa.  Myös erikoisruokavaliot oli otettu huomioon, esimerkiksi keliaakikoille tuotiin oma ruokalista. Toki laivassa oli monia ravintoloita, joista saattoi valita, jos ei halunnut tulla illalla istumaan tähän ravintolaan.

Heti maanantaina olisi ollut Rooman kaupunkiin tutustuminen lisämaksullisena retkenä, mutta oppaan johdolla tutustuimme kävelykierroksella Civitavecchian satamakaupunkiin. Paluu laivalle oli omin avuin, kunhan oli määrättyyn aikaan laivassa, muutoin jäisi rannalle.

Laivalla oli valtava määrä laulu- ja tanssiesityksiä. Latinotansseja opettiin myöskin halukkaille päivisin ja iltaisin soi tanssimusiikki pitkälle aamuyöhön asti, mutta humppaa siellä ei soitettu… Valtavankokoisessa teatterissa oli aina iltaisin esityksiä: laulajia, tanssijoita ja akrobaattitaiteilijoita.

Tiistaina laiva saapui Sisiliaan Palermoon, lounaan jälkeen lähdimme ja satamassa odotti punaisia kaksikerroksisia kaupunkikiertoajelubusseja. Eli saattoi jäädä pois karttaan merkityn nähtävyyden kohdalla ja hypätä taas bussiin, kun halusi jatkaa kiertoajelua.

Illallisen aikaan laiva jatkoi taas matkaa – nyt vuorossa olisi Malta.

Keskiviikkona klo 13 halukkaat saattoivat lähteä tutustumaan Valettan vanhaan kaupunkiin Maltalla. Maltan satama oli kuvauksellinen, sitä ympäröi vanhat massiiviset linnoitukset.

Ylös vanhaan kaupunkiin menimme hissillä. Sinne olisi voinut mennä myös portaita, mutta oli kuuma päivä. Paluu laivalle oli taas omin avuin ja ehdimme juuri lounaalle, nyt ei ollut ruuhkaa missään, kaikki olivat maissa, joten menimme uimaan ja myös porealtaille aurinkokannelle.

Torstai olikin sitten meripäivä, sillä alus risteili Maltalta Mallorcalle. Nyt olikin vähän enemmän aallokkoa. Aurinkokannelle ei ollut asiaa kovan tuulen takia, mutta laivalla oli monipuolista viihdeohjelmaa tarjolla. Siellä pelattiin bingoa, harjoiteltiin latinotansseja, ruokailua oli monessa ravintolassa.

Perjantaina jo kello 10 lähdimme Mallorcalle tutustumaan Palman vanhaan kaupunkiin.

Aurinko paistoi kuumasti  kuten muinakin päivinä, ainoastaan eilinen meripäivä oli pilvinen ja todella tuulinen. Komea katedraali oli heti sataman tuntumassa, johon laivan bussit kuljettivat ja toivat myös takaisin laivalle.

Lauantaina oli vuorossa Espanja ja tutustuminen Barcelonaan. Neljän tunnin retki olisi ollut kansainvälinen eli englanninkielinen, joten moni meni maihin kiertelemään omia reittejään.

Sunnuntaina 25.10. oli sitten kotiinpaluu. Hytti luovutettiin jo kello 8, koska uudet matkustajat tulisivat laivaan, kunhan me ehtisimme edestä pois. Aamiaisen jälkeen istuskeltiin kuka missäkin, kunnes kello 11 lähdimme jälleen ryhmissä ulos laivasta ja busseihin, jotka veivät meidät Milanon lentokentälle.

Milanon kentällä jouduimme odottelemaan tuntitolkulla, koska kaiken varalta oli varattu aikaa ruuhkien tai onnettomuuksien takia, jotta kaikki varmasti ehtisivät lennoilleen. Kentällä oli hiljaista, ei ollut ruuhkia.

Sitten viimein kello 19 aikaan pääsimme Finnairin lennolle Helsinkiin. Kellot käännettiin Suomen aikaan eli tunti eteenpäin ja kello 23 olimme Vantaalla, jossa oli koleaa. Osa matkalaisista oli välilaskun Munchenissä kautta saapuneet jo aikaisemmin ja pääsimme lähtemään bussilla kotimatkalle.

Maanantai aamu alkoi jo sarastaa, kun saavuimme Alajärvelle vähän ennen seitsemää.

Kiitos risteilyllä mukana olleille,
Irene ja Markku Järviradiolta