Järviradion kuuntelijamatka Pariisiin 10.-13.10.2014

Norwegianin reittilento Pariisiin laskeutui Orlyn kentälle n. 19.05 lokakuisena perjantaina 2014. Kentältä ryhmämme otti haltuun oppaamme Leila Rajander ja näin olimme mukana Pariisin sykkeessä. Majoituimme kotoisaan Hotel Beaugrenelle Tour Eiffel- hotelliin. Hotelli oli kävelymatkan päässä Eiffel-tornista, jonka juurelle jo tuloiltana ryhmäläisiämme meni ihailemaan komeaa rakennelmaa. Tasatunnein Eiffel-torni valaistaan iltahämärässä ja valot vilkkuvat komistuksessa viiden minuutin ajan. Tuloiltana kokoonnuimme yhteiselle illalliselle, jolloin tutustuimme tarkemmin myös ryhmäämme, jonka lukumäärä oli 19. Maittava illallinen alku- pää ja jälkiruokineen ennusteli, että tulevina päivinä nälkä ei yllätä ja todennäköisesti makuhermotkin nauttivat.

Lauantaina Leila-oppaamme avustuksella kiertelimme bussiajelulla Pariisin nähtävyyksiä tutkaillen. Näimme Notre Damen, Champs-Elyseen, Concorden aukion ja pysähdyimme Riemukaaren läheisyyteen kuvaamaan todistusaineistoa, jos joku sattuisi epäilemään, olimmeko todella tämän kuuluisan maamerkin juurella.


Kiertoajelun jälkeen lounastimme Eiffel-tornin ensimmäisessä kerroksessa olevassa ravintolassa. Eiffelin juurella oli pitkiä jonoja odottamassa sisäänpääsyä. Oppaan mukaan niin tähän kuin muihinkin kohteisiin selvitimme tien vaivattomasti. Tuntui tarunomaiselta nauttia maittava ateria tässä historiallisessa tornissa, joka on inspiroinut niin monia kirjailijoita, elokuvan tekijöitä sekä taiteilijoita. Mieleenpainuva kokemus meille kaikille.

Pariisin syksy on pitkään lämmin, sen mekin saimme kokea. Seinen risteilyllä aurinko paistoi lämpimästi. Pariisilaisia ja varmasti myös turisteja kuljeksi Seinen rantakaduilla vilkutellen risteilijöille. Upeat sillat taideteoksineen ja rakkauden lukkoineen olivat silmänilona ja ihastuksen kohteina. Suotta ei Pariisia kutsuta rakkauden kaupungiksi. Risteilyn jälkeen nousimme Trocaderon kukkulalle, josta avautui loistava kuvakulma Eiffelin suuntaan.

Punaiseen myllyyn, 1800-luvulla rakennettuun revyyteatteriin tutustui illalla osa matkalaisista. Punainen mylly on ns. ravintolateatteri. Sali on täynnä katettuja pöytiä valkoisine liinoineen. Ohjelmistossa esiintyi mm. taikureita, tanssijoita, pellejä ja tietysti can-can- ohjelmaosio. Esityksessä olleet kertoivat nauttineensa ympäristöstä ja showsta.

Sunnuntaina vierailimme Versaillesin linnassa ja puutarhoissa. Kullattu kuninkaan portti ja prameus kokonaisuudessaan kertoi kuin suurta tarua satukirjan lehdiltä, joskin tämä taru on ollut aikanaan täyttä elämää ja totta.

Maanantaina vierailimme Sacre Couren viehättävässä katedraalissa. Katolisen kirkon elementit lasimaaluksineen ja freskoineen tulivat selkeästi katdraalissa esille. Seinän täyttävä Kristus-fresko kirkon takaosassa oli vaikuttava. Montmartren taiteilija-aukiolla saimme tuntumaa ja näkymää taiteilijaelämästä. Hilpeästä ilmapiiristä puuttui vain, ainakin kyseisenä päivänä haikean hanurin soitanta. Lähtölounaan nautimme kyseisen aukion kulmilla eräässä Pariisin vanhimmista ravinoloista, jonka nimi on La Mere Catherine.

Viimeinen tutustumiskohteemme oli Louvren taidemuseo. Mona Lisan hymyn arvoitusta emme saaneet ratkaistua. Upeita taideaarteita sen sijaan jäi muistiimme. Paola Veronesen Kaanaan häät aivan kuin imaisi katsojan mukaan taulun tapahtumaan. Kristushan muuttaa maalauksessa veden viiniksi. Milon Venus ei myöskään jättänyt ketään katselijaa kylmäksi. Sanat eivät riitä kertomaan, matka Louvren aarteistoon on koettava itse.

Seuraavassa ryhmämme ajatuksia Pariisin matkastamme:

 • Matka oli erittäin hyvin järjestetty ja saimme aika annoksen Ranskan historiasta. Kiitos kaikille!
 • Tämä oli kolmen sukupolven ikimuistoinen visiitti Pariisiin
 • Matka oli hintansa väärtti, opas oli hyvä ja osasi asiansa
 • Minä ja Pariisi-ensitapaaminen. Pitkä viikonloppu mukavassa seurassa, osaavan oppaan ohjauksessa kului nopeasti ja oli erittäin antoisa, vaikka raskaskin, kun halusi ehtiä niin paljon pienessä ajassa. Olen tyytyväinen valintaan lähteä mukaaan järviradiolaisten kanssa
 • Matka oli tosi mukava, nähtiin upeita paikkoja ja paljon mielenkiintoisia kohteita.MAHTAVAA!
 • Mukava matka, hauskaa seuraa. Olen iloinen, että tuli lähdettyä
 • Hyvä reissu, paljon nähtävää ja koettavaa. Päivä lisää olisI ollut paikallaan
 • Luulen, että tulen Pariisiin toisenkin kerran, maailman romanttisempaan kaupunkiin, kannatti
 • Mukava matka, ohjelma ajoittain tiivis, ehkä enemmän aikaa nähtävyyksien äärellä, yhteinen ostosmatka olisi ollut mukava. Lisää tämän tyyppisiä matkoja esim. Roomaan
 • Mahtava reissu. Kiirettä pitänyt, mutta paljon nähty.Suosittelen ryhmämatkaa, ei tarvitse jonottaaa nähtävyyksiin. Champs-Elyseeltä ei ehkä kannata ostaa vettä, hinta voi olla yllätys
 • Kiitos Järviradiolle ja Marja-Tertulle hyvin järjestetystä ja kivasta matkasta

Sää oli lähes ihanteellinen matkamme aikana Pariisissa. Sää saattoi  vaihdella nopeasti. Mekin totesimme, että pienen sadekuuron jälkeen, aurinko hetkessä ilmestyi taivaalle ja päin vastoin.

Lämmin kiitos kaikille kyseisellä matkalla olleille. Kanssanne oli kiva kokea Pariisin nähtävyyksiä. Sulattelemista meille kaikille riittää varmasti loppuelämäksi ja ellei eiköhän suunnata uudelleen Seinen rantojen komistukseen Pariisiin. Kaikkien matkalaisten puolesta myös kiitokset mainiolle oppaallemme Leilalle.

Hymyä ja hyvää mieltä Leilalle ja matkatovereille tulevaan vuoteen 2015 toivottaa Marja-Terttu Rytkönen