Järviradion kuuntelijamatka Pariisiin 27.-31.5.2013

Lähdimme matkalle Pariisiin toukokuun lopussa, jolloin olisi luullut olevan Pariisin kevät kauneimmillaan, ellei jo ihan kesäsää, mutta ei, lämpöä oli vain noin 15 astetta ja useampana päivänä satoi vettä. Paikalliset asukkaat kulkivat saappaissa ja toppatakeissa.

Tässä kuvassa vain toinen ryhmä Järviradion kuuntelijamatkalaisia.

Matkalaisia oli ympäri Suomen, osa kyyditettiin Helsinkiin bussilla Jyväskylän kautta ja osa Seinäjoen ja Tampereen kautta. Muutamia tuli suoraan lentokentälle. Vantaan Kentällä meitä oli vastassa Ranskan matkojen erikoistoimisto Pamplemoussen edustajia. Pamplemousse on ranskan kieleen ja ranskalaiseen kulttuuriin erikoistunut matkanjärjestäjä.

 

Klo 16.55 – 19.05 oli Norwegianin reittilento Pariisiin ja suomalaiset oppaat ja bussit olivat vastassa Pariisissa Orlyn lentokentällä. Lentokenttäkuljetus hotellille Pariisin keskustaan ja  noin klo 20.30 majoituimme hotelliin Alésia Montparnasse 3***. Kello oli tunnin vähemmän kuin Suomessa, joten lähdimme yhteiselle illalliselle ravintolaan Bistro Romain Le Parnasse ja noin klo 23 oli paluukuljetus hotellille bussilla. Sekä toinen ryhmä hotelliin Timhotel Nation 3*** ja yhteinen illallinen hotellin läheisessä ravintolassa Le Bistrot d’Avron.


Pariisi on tunnetusti valon ja rakkauden kaupunki. Katuvilinä, kahvilat, Eiffel-torni, Moulin Rouge ja kaupunkia halkova Seine-joki luovat aitoa pariisilaista tunnelmaa.


Tiistaina lähdimme hotellilta Pariisin halki kohti Montmartrea. Matkan varrella on mm. Bastillen aukio, joka oli merkittävä paikka Ranskan vallankumouksen aikaan vuonna 1789. Vierailimme tunnetussa valkoisessa katedraalissa Sacre Coeur’ssa. Tämä katolinen Kirkko sijaitsee korkealla Montmartren kukkulalla, jonne voi kävellä joko portaita pitkin, niitä on yli 300  tai sitten köysiradalla. Ylös päästyämme nauttimme komeista näköaloista yli koko kaupungin.


Jokilaivassa Seinellä söimme lounaan, jonka jälkeen oli vuorossa risteily Seinellä, jonka aikana tulikin oikea kaatosade, mutta kaiuttimesta kuului välillä tuttuja ranskalaisia lauluja.

Seuraavana oli vuorossa käynti Invalides-kirkossa, missä on Napoleonin hauta. Napoleon kuoli Saint Helenan saarella vuonna 1821, ja myöhemmin hänet tuotiin nykyiselle paikalleen tähän kirkkoon. Invalidesin rakennuskompleksin rakennutti aurinkokuningas Ludvig XIV sekä
sotasairaalaksi että eläkeläiskodiksi sodan veteraaneille. Nykyään se toimii museoina.

Illalla vielä halukkaille Moulin Rouge eli Punainen Mylly, jossa illallinen ja upea kabaree-show.

Keskiviikkona  lähdimme hotellilta kaupunkikiertoajelulle, jonka aikana näimme mm. Notre Damen, Champs-Elysées’n, Concorden aukion ja Riemukaaren. Saavuimme Eiffel-tornille ja nousimme torniin jonon ohi.

Ylhäältä on upeat näkymät yli koko Pariisin.

Seuraavaksi tutustuimme Pariisin 5. kaupungiosaan, Latinalaiskortteliin, jossa kävimme Panthéonissa. Panthéon sijaitsee Sainte Genevièven kukkulalla ja tunnetaan suurmiesten hautapaikkana.

Vierailimme vielä Louvren taidemuseossa katselemassa maailman tunnetuinta maalausta Mona Lisaa, jonka ympärillä olikin hurjasti turisteja.

Taulu itse onkin aika pieni kooltaan. Kiertelimme Louvren saleissa katsellen maalauksia, joista meille kertoivat oppaat asiantuntevasti.

Torstaina osa matkalaisista lähti bussilla ostoksille ja osa omin avuin metrolla eri nähtävyyksille tutustumaan mm. Notre Damen kirkkoon ja Riemukaareen.

Illalla söimme vielä yhdessä illallisen.

Riemukaaren alla on tuntemattoman sotilaan hauta.

Perjantaina aamiaisen jälkeen oli huoneiden luovutus ja kannoimme matkalaukut bussiin. Bussilla ajoimme hieman Pariisin ulkopuolelle Versaillesiin, jossa oli opastettu vierailu linnassa ja puutarhoissa.

Versailles oli alunperin Ludvig XIII:n metsästyslinna, mutta hänen poikansa Ludvig XIV mieltyi paikkaan niin suuresti, että hän päätti rakennuttaa paikalle mahtavan palatsin. Aurinkokuningas Ludvig XIV rakennuttama Versailles’n palatsi puutarhoineen oli suunniteltu korostamaan aurinkokuninkaan mahtia.

Paikan komeus ja mahti alkoi jo hahmottua, kun saavuimme kullatuille porteille,

Versaillesin linnan kuuluisin huone on komea peilisali ja Versaillesin palatsia ympäröi valtava puutarha suihkukaivoineen ja istutuksineen sekä patsaineen.

Kuviolliset istutukset puutarhassa ovat symmetrisiä. Kierroksen päätyttyä söimme yhdessä lounasta Versaillesissa ravintolassa La Flottillessa .

Jäljellä oli enää lentokenttäkuljetus Versaillesista Orlyn kentälle. Liikenneruuhkan takia matka kentälle kesti kauan ja olikin aikamoinen kiire ehtiä kentälle ajoissa, sillä klo 19.35 – 23.35 Norwegianin reittilento Helsinkiin, jonne saavuimme puolen yön aikaan, jonka jälkeen bussikuljetus kotiin.

Irene ja Markku Järviradiolta kiittävät matkalla mukana olleita mukavasta ja reippaasta seurasta, koleasta Pariisin kevätsäästä huolimatta…