Järviradion kuuntelijamatka Turkkiin, Lykian kiertomatka 6.-13.10.2015

Iltalento Turkkiin oli tiistaina 6. lokakuuta Vaasasta ja perillä Antalyassa olimme aamupuoleen yöllä. Bussikyyti vei ensimmäiseen hotelliin, joka oli Kemerissä ja pääsimme muutamaksi tunniksi nukkumaan.

 

Keskiviikkona  kiertomatkan ensimmäisenä päivänä ajoimme Taurus-vuoriston ja Välimeren reunustamaa tietä Demren kaupunkiin (ent,nimeltä Myra). Ensimmäinen tutustuminen oli Myran antiikinaikaisen kaupungin jäänteisiin, mm. Lykian kivihautoihin ja amfiteatteriin.

Seuraavaksi vuorossa oli St. Nicholaksen kirkko, joka on nimetty piispa St. Nicholauksen mukaan. Kirkko on rakennettu v. 520 jaa vanhan alkukristillisen kirkon paikalle, joka hautautui lietteeseen läheisen joen muuttaessa suuntaansa. Tsaari Nikolaus I restauroi v. 1862 tämän Anatolian kolmanneksi tärkeimpänä bysantin ajan jäänteenä pidetyn rakennuksen, jossa on mm. suurenmoisia freskoja.

Kun ylitimme korkealla Taurus-vuoriston, tuli muutama sadepisara auton ikkunoihin, muutoin ei satanut koko viikon aikana, päivät olivat aurinkoisia ja lämpötila lähenteli 30 astetta.

Päivällä pysähdyimme lounaalle, joissa oli puffee-ruokatarjoilu, kuten oli aina illallisellakin.

Turkissa ruoat oli upeasti tarjolla, ja valikoima valtavaa…paljon kasviksia eri tavalla laitettuna tarjolle, kalaa, kanaa ja lammasta. Jälkiruokapöytä houkutteli kakuilla ja hyytelöillä sekä tuoreilla hedelmillä.

Seuraava hotelli oli Dalamanissa.

Torstaina päivän ohjelmaan kuului puolipäiväretki veneellä Dalyan-joella, jolloin nautimme kauniiden maisemien lisäksi vilkaisusta Lykian mahtavaan menneisyyteen. Joen varrella on vuoren seinään koverretut, valtavat ja koristeelliset “Kuninkaiden haudat”. Veneretki päättyi lopulta rannikolle  luonnonkauniille Iztuzu-rannalle. Täällä kristallinkirkas Välimeri kohtaa kullanhohtoisen hiekkarannan, jonka uumeniin uhanalaiset Caretta Caretta -kilpikonnat kätkevät munansa.

Täällä meressä tai makeassa vedessä myös matkalaiset saivat uida. Tällä veneretkellä oli mahdollisuus maistaa myös sinistä rapua…

Perjantaina oli vuorossa Neitsyt Marian talo sekä Efesos. Päivän aluksi vierailimme Neitsyt Marian talolla, joka on muutettu museoksi. Talossa kerrotaan Neitsyt Marian viettäneen viimeiset vuotensa.

Talon vieressä sijaitsevasta Pyhän Äidin lähteestä uskovat nauttivat pyhitetystä vedestä. Näimme myöskin Johanneksen kastealtaan Marian talon pihassa.

Seuraavana tutustuimme historialliseen ja laajaan Efesoksen alueeseen. Kuljimme vaikuttavan Magnesia-portin läpi Efesoksen Arkeologiseen ulkoilmamuseoon.

Alueella on valtaisa määrä historiallisia jäänteitä, kuten Odeon, Trajanin lähde, skolastikkojen höyrykylpylä, Artemin temppeli ja vaikuttavat Celsiuksen kirjaston rauniot sekä rauniot amfiteatterista, jossa mm. apostoli Paavalin kerrotaan saarnanneen perustamalleen alkukristilliselle seurakunnalle.

24000 katsojan amfiteatteri oli yksi suurimmista antiikin ajan teattereista. Amfiteatterissa kajautimme porukalla laulun ja kokeilimme, kuinka ääni kantaa katsomossa istujien korviin – komeasti kuului, saimme hyvät taputukset…

Karkkikaupassa saimme maistella aitoja turkkilaisia, ohuella pölysokerilla koristeltuja monenvärisiä ja –makuisia marmeladimakeisiä, joissakin oli  pähkinöitä, oikeita sokeriherkkuja…

Vielä retki Sirincen kylään. Täällä kreikkalaista alkuperää olevat ihmiset asuivat aina vuoteen 1920 saakka. Retkellä tutustuimme todelliseen perinteiseen turkkilaisen maalaiskylään, rakennukset olivat vierivieressä mäen rinteessä, jonne johti basaarikauppakuja. Täällä saimme myös maistella aitoja kylän viinejä.

Lauantaina päivän reitti vei läpi laaksojen Pamukkaleen ja Hierapolikseen, jotka kuuluvat myös UNESCOn Maailmanperintölistalle.

Pamukkale tarkoittaa käännettynä “Puuvillalinnaa”. Se on valtava luonnon taideteos valkoisine kalkkikiviterasseineen, joissa mineraalipitoinen vesi valuu rinteellä, terassilta toiselle muodostaen vesiputouksia ja -altaita.

Täällä nautimme lämpimistä mineraalikylvyistä  luonnonlähteestä vetensä ammentavassa uima-altaassa.

Pamukkalessa sijaitsee myös Hierapoliksen rauniot. Hierapolis on suurin tunnettu antiikin hautausmaa ja täällä on myös yksi parhaiten säilyneitä historiallisia teattereita. Päivä oli kuuma ja alue valtavan laaja. Hotelli oli onneksi lähellä ja  uima-altaassa oli mukavaa vilvoitella ja illalla oli vielä napatanssi-esitys runsaan illallisen jälkeen.

Sunnuntaina aamulla vierailimme aidossa mattokutomossa. Anatolia on erittäin tunnettu käsinkudotuista, perinteisistä matoistaan ja ne ovat myös tärkeä vientituote. Näimme koko valmistusprosessin aina villan kehräämisestä lopputuotteeseen, värikkääseen mattoon saakka.

Kutomovierailun jälkeen matka jatkui Taurusvuoriston halki kohti Antalyaa. Tämä hotelli oli Kemerissä ja meri ihan vieressä, joten pääsimme uimaan ihanan lämpimään ja suolaiseen meriveteen.

Maanantaina kannoimme taas laukut bussiin ja läksimme kaupunkikierrokselle, sekä nahka- ja kultaliikkeisiin hieromaan tax-free kauppoja. Antalyaa kutsutaan Välimeren helmeksi ja se on etelärannikon, Turkin Rivieran, alueellinen pääkaupunki.

Vilkas huvivenesatama sekä kävellen tutustuimme valokuvaukselliseen vanhaan kaupunkiin “Kaleiciin” kapeine kujineen ja värikkäine rakennuksineen. Täältä sai vielä viimeiset ostokset matkalaukkuun. Vielä tunnin kierros Antalyan Akvaariossa. Täällä on mm. maailman isoin akvaariotunneli, jossa päästiin näkemään lähes kosketusetäisyydeltä maailman merien monia ihmeitä.

Tiistaina 13.10.2015 olikin vapaata oleskelua Antalyan kaupungissa.

Kello 13.30 bussi haki meidät hotellista ja paluulento Suomeen oli klo 16.30 ja Vaasassa oltiin ihan ajallaan kello 20.45.

Turkkilainen paikallisopas Kerim oli koko viikon mukana ja hän opetti meille turkkilaisia sanoja, kuten Merhaba ja Gynaiden sekä nassassa… yritimme niitä muistaa aina seuraavana aamuna. Suomea hyvin puhuvana oppaana oli Murat – hän oli asunut Suomessa parikymmentä vuotta, siksi osasi kertoa suomeksi Turkin historiaa ja saimme aimo annoksen tietoa eri kohteista. Myös huumori kukki matkan aikana.

Kumarrus ja kiitos Järviradion kuuntelijamatkalla Lykian kiertomatkalla mukana olleille, olitte todella hyvin yhteen sopivaa porukkaa ja aina paikalla ajoissa ja kiitos Detur-matkatoimiston oppaille hyvin onnistuneesta kiertomatkasta.

Irene ja Markku Järviradiolta

Ryhmässä on mukava matkustaa, joten nähdään taas jollain Järviradion matkalla…