Kuuntelijamatka Bangkokiin ja Pattayalle 16.1.-31.1.2006

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Thaimaan kuningaskunta on matkailumaana vailla vertaa – upeat rannat, edullinen hintataso, erittäin paljon nähtävää ja ystävälliset ihmiset. Thaimaan pääkaupunki ja ainoa miljoonakaupunki sijaitsee Chao Phraya-joen alajuoksulla alle 50 km Siaminlahdesta pohjoiseen. Bangkok on maan sydän; politiikan, kaupan ja kulttuurin keskus. Se on esikaupunkeineen yli kymmenen miljoonan ihmisen koti, joka elää omaa tahtiaan kaikkina vuorokaudenaikoina. Se on kaupunki, jossa ikävystyminen on lähes mahdotonta. Bangkok on persoonallinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, ikiaikaista siamilaista kulttuuria väritettynä moderneilla ostoskeskuksilla ja valtavilla toimisto- ja asuinkomplekseilla. Sen kaduilta löytyvät jotkut maailman parhaista ravintoloista ja hotelleista.

Yli 300 buddhalaista temppeliä ja luostaria sulautuu saumattomasti paksun savusumun peittämään pilvenpiirtäjämereen ja jos vain pystyy kestämään liikenneruuhkat ja kuumuuden, tarjoaa Bangkok lähes loputtomasti mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Bangkok on yllättäen melko nuori kaupunki. Se oli uinuva kalastajakylä ennen kuin kuningas Rama I perusti sen nykyiselle paikalleen vuonna 1782. Lähes 100 vuotta kaupungin liikenne hoitui vain veneillä kapeita kanavia eli klongeja pitkin. Vasta vuonna 1860 se sai ensimmäisen katunsa, New Roadin. Kanavia pitkin voi edelleen kulkea vesitakseilla, mutta suurin osa kanavista on peitetty betonikansilla kuusikaistaisten pääkatujen ja supermoottoriteiden tieltä.

NÄHTÄVYYKSIÄ BANGKOKISSA

Bangkokissa on temppeleitä niin paljon, että niiden kiertämiseen voisi käyttää vaikka koko lomansa. Suuri palatsi ja Wat Phra Kaew, jota nimitetään yleisesti myös Smaragdibuddhan temppeliksi, ovat ehkä Bangkokin parhaiten maailmalla tunnettuja nähtävyyksiä. Niitä alettiin rakentaa Bangkokin perustamisvuonna 1782 ja alue on lähes neliökilometrin kokoinen ja alueella on yli sata rakennusta. Temppeleihin sisälle mentäessä kengät on aina otettava pois ja pukeutumisessa on huomioitava, etteivät shortsit eivätkä paljaat olkapäät ole sallittuja!

Wat Pho on Bangkokin temppeleistä vanhin ja suurin. Sen historia alkaa jo 1500-luvulta, mutta nykyinen temppelirakennus valmistui 1781. Sen sisällä on Thaimaan suurin makaava Buddha, 46 m pitkä ja 15 m korkea, joka kuvaa Buddhaa vaipumassa nirvanaan. Lisäksi temppelialueella lepää kuningas Rama I:n maalliset jäännökset ja alueella on yhteensä yli tuhat Buddha-patsasta. Wat Phon alueella, sen temppelihallissa on maan laajin, 394 Buddhapatsasta käsittävä kokoelma.  Aikanaan Wat Pho oli ensimmäinen julkisen koulutuksen keskus. Nykyään sen yhteydessä on maan suurin traditionaalinen hierontakoulu.

Thaimaassa jokainen mieshenkilö käy kokeilemassa munkkina olemista, se on perheille kunnia-asia. Aamulla ennen auringon nousua voit törmätä oranssikaapuiseen munkkiin, hän on kerjäämässä päivän ruoka-annostaan. Avustaminen on tarpeen, koska munkki lahjoittaa varansa uskonyhteisölleen. Näin meille kertoilee oppaamme Riitta Sutela Domina Travelilta.

Saasteet ja liikenneruuhkat ovat vaivanneet Bangkokia jo 1960-luvulta lähtien, mutta vähitellen niihinkin on tulossa helpotusta. Neljän kerroksen korkeudella kiitävä kaksilinjainen ja huippumoderni Skytrain avattiin kuninkaan syntymäpäivänä 5.joulukuuuta 1999. Bangkokissa voi myös kokeilla kolmipyöräistä tuk-tukia eli mopotakseja, niitä on aina saatavilla ja kyyti on vauhdikasta. Kaiken muun lisäksi siellä on vielä vasemman puoleinen liikenne.

Suanlum iltamarkkinat lähellä Lumphinin puistoa ovat ehkä viihtyisimmät iltamarkkinat. Alueella on paljon mukavia ruokaravintoloita ja noin 3500 pientä kojua, jotka myyvät laadukkaita vaatteita, sisustustavaroita ja kaikenlaisia käsitöitä. Alue on avoinna joka ilta.

Bangkokissa on lukuisia toinen toistaan suurempia ostoskeskuksia ja tavarataloja, kuten Robinson, Big C ja Carrefour, joilla on liikkeitä Bangkokissa ja monissa muissa kaupungeissa.

China Town, kiinalainen kaupunginosa, jossa on paljon pieniä kauppoja ja ravintoloita, on tunnettu myos kultakaupoistaan.

Lomamme aikana juhlittiin myös kiinalaista uutta vuotta, alkoi koiran vuosi.

Bangkokista matkamme jatkui parin tunnin bussikyydin päähän Pattayan rantalomakohteeseen. Pattaya sijaitsee Siaminlahden rannalla. Tammikuussa on Thaimaassa talvikausi, päivällä lämpötila on yli 30 astetta ja yölläkin yli 20 astetta.

Näköalakukkulalla oli kultainen Buddha-patsas.

Hotellimme Natural Park oli hiljaisemmalla Jomtien Beachin puolella. Lavataksilla matka taittui nopeasti Pattayan keskustaan.

Nong Nooch oli myös upea paikka, valtavan laaja puisto, ponsai-puiden alue, ranskalainen puisto-osuus ja kaktusalue sekä eksoottinen orkideapuutarha, näimme thamaalaisen kulttuuriesityksen ja elefanttiesityksiä.

Norsun kyydillä Anita ja Liisa näkivät alueen myöskin vähän korkeammalta

Krokotiilipuistossa näimme upean puiston ja krokotiiliesityksiä, joissa näimme krokotiilien käsittelyä ja rohkea mies työnsi päänsäkin krokotiilin kitaan.
Eri-ikäisiä ja -kokoisia krokotiilejä oli useissa häkeissäkin

Alcazar-kabareessa näimme upeat puvut, komeat lavasteet ja tuttuja lauluja. Jälkeenpäin yllätyimme kauniista esiintyjistä!

Pattayalta teimme kahden päivän retken Kwai-joelle. Retki alkoi sunnuntaiaamuyöllä kello 5 ja aluksi matkattiin Bangkokiin, sitten Damnoen Saduakin uiville markkinoille. Kapeat jokiuomat olivat täynnä turisteja kuljettavia veneitä. Varhain aamulla tuoreita maan antimia myytiin suoraan thaimaalaisista veneistä ja uivien markkinoiden laituritkin ovat täynnä myyntikojuja, joista voi ostaa halpoja vaatteita ja taidokkaita käsitöitä.

Suola-altaita reitimme varrella jatkoimme kohti Kanchanaburia.
Ennenkuin pääsimme yöpymispaikkaamme Kanchanaburissa, olimme nähneet kuuluisan Kwaijoen sillan, joka oli korjattu sodanaikaisen pommituksen jäljiltä.

Kaarevat osat sillassa ovat alkuperäisiä. Olimme nähneet myös sotavankimuseon, jossa oli kuvia sotavankien elämästä ja työstä ja näimme myöskin sankarihautausmaan.

Meidän ns. hotellihuoneemme oli todellakin joessa olevalla lautalla oleva maja, lattiat ja seinät olivat lautaa, naapurin saattoi nähdä seinien lautojen raoista. Oppaan mukaan salaisuuksia ei kannattaisi seuraavan illan ja yön aikana kertoilla, sen kuulisivat myös naapurit. Illan pimetessä huoneisiin tuotiin öjlylamput, koska sähköä ei ollut.

Kävimme putouksilla suihkussa ja niskahieronnassa. Illallisen söimme myöskin lautalla, ympärillä oli pilkkopimeää ja Myanmarin eli entisen Burman rajalle vain noin 10 km.
Yön nukuimme majassa kuitenkin hyvin, nyt ei ollut liian kuuma, olimmehan noin 1000 m merenpinnasta, eli aika korkealla, joten yö majassa oli suorastaan viileä.

Aamulla kaunis auringonnousu ja aamiaisen aikana lautalla saimme kiertoajelun joella.

Matkamme jatkui Helvetintulen solaan, eli kallion läpi oli tehty ” kuolemanrautatietä” varten aukko, jota sotavangit tekivät käsivoimin aikoinaan yötä päivää…

Matkalla näimme myös kesyt apinat, joita saatoimme syöttää pähkinöillä, varoituksena vain, että ne voivat viedä mukaansa tavaroitasi, joten pidä huoli puhelimestasi. Seuraavana olikin vuorossa halukkaille norsuajelua Kwaijoen maisemissa. Lounaan söimme rantaravintolassa, jonka jälkeen teimme historiallisella junalla matkaa parin aseman välin verran. Retki oli lopussa, joten bussilla kohti Pattayaa, jonne saavuimme illan tullen.

Loma Thaimaassa oli loppumassa, enää vain tavaroiden pakkaus matkalaukkuihin, jotka tulivat täydemmiksi, kuin uskoimmekaan. Tuliaisia ja ostoksia oli ostettu todella edullisesti, joten lentokoneen painorajoitus oli ymmärrettävää. Aamuyöllä kello 4 aikoihin bussilla lähdettiin kohti Bangkokin lentokenttää, lento Suomeen kesti 10 tuntia, kelloja siirrettiin taaksepäin 5 tuntia, niin Alajärvellä oltiin tiistai-iltana kello 21.

Seuraavina iltoina aikaero väsytti, mutta mieleen jäi mukavat muistot ja valokuvia tuli otettua paljon. Kun kaukokaipuu iskee, istumme nojatuoliin ja katsomme kuvia ja laitamme soimaan thaimaalaiset cd-levyt. Kaipaamaan jäimme myöskin tuoreita hedelmiä, mm. ananas ja mandariinit olivat niin mehukkaita, että…

Tapasimme siellä monia suomalaisia, jotka viettävät Suomen kylmät talvikuukaudet Pattayalla, suomenkielellä pärjää hyvin, kun on löytänyt suomalaisten omistamat ravintolat, vuokrat asunnoista eivät ole suuren suuria ja lämmityskuluja ei ole ollenkaan. Kaurapuuroakin löytyy aamiaiseksi.

Mukana oli reipas joukko Järviradion kuuntelijoita, näimme ja koimme yhdessä paljon – kiitos teille kaikille!

Kop Khun Kha!

Tapaamisiin Irene ja Markku Järviradiolta