Kuuntelijamatka Pariisiin 7.-11.5.2018

Matkamme alkoi maanantaina 7.5. Helsinki-Vantaan lentokentältä, jossa tapasimme check-in:in merkeissä. Kaikki sujui ongelmitta ja kolmen tunnin lentomatkan jälkeen saavuimme Pariisiin helteiselle Orlyn lentokentälle, jossa oppaamme Leila Rajander oli meitä vastassa. Saatuamme matkalaukut lähdimme porukalla kävelemään kohti hieman etäämmällä odottavaa bussiamme. Bussilla lähdimme suoraan illallisravintolaamme, sillä monet olivat jo nälkäisiä matkustamisen jälkeen. Bussimatkan aikana ehdimme jo nähdä Eiffel-tornin vilaukselta ja se nostatti matkatunnelmaa. Ravintolassa odotti kolmen ruokalajin illallinen viineineen ja matkalaisilla oli syödessä hyvin aikaa tutustua paremmin toisiinsa. Koska illallisen päätyttyä oli jo myöhä, lähdimme suoraan hotellillemme nimeltään BW Hotel Anjou Lafayette Opéra ja saimme avaimet huoneisiimme.

Seuraavana aamuna maittavan hotelliaamiaisen jälkeen lähdimme bussilla Pariisin kiertoajelulle, joka antoi hyvän yleiskuvan kaupungista ja sen tunnelmasta. Tiistaina vietettiin Ranskassa Toisen maailmansodan voitonpäivää, joten tunnelma oli tavallista juhlallisempi. Kävellessämme Notre Damen katedraalille meidän ohitse kulki hevoskulkue, jota jäimme ihastelemaan hetkeksi. Katedraalin edustalla kuulimme oppaalta hieman sen historiasta, jonka jälkeen meillä oli vapaata aikaa käydä itsenäisesti tutustumassa upeaan katedraaliin myös sisältäpäin ja kierrellä sen ulkopuolella. Notre Damen edustalla oli meneillään juuri sillä hetkellä leipämessut, jossa oli myös mahdollisuus käydä maistelemassa erilaisia leipiä.

Notre Damelta kävelimme takaisin bussiin ja lähdimme kohti Eiffel-tornia. Pääsimme turvatarkastukseen jonojen ohi, jonka ansiosta meille jäi hieman aikaa kierrellä tornin alla olevia kojuja. Sen jälkeen nousimme hissillä Eiffel-tornin ensimmäiseen kerrokseen, jossa söimme lounaan ihastellen samalla upeita maisemia. Lounaan jälkeen meillä oli aikaa kierrellä vielä tornissa ja ottaa kuvia Pariisin kaupunkimaisemista. Tulimme kaikki itsenäisesti tornista takaisin maan kamaralle joko hissillä tai portaita pitkin.

Palatessamme bussille meidän kuskimme antoi meille jokaiselle matkamuistoksi pienet Eiffel-torni -avaimenperät, mikä oli hyvin ystävällinen ele. Jatkoimme matkaamme kauniin Seine-joen varrelle, jossa risteilylaivamme jo odottikin. Risteily kesti tunnin ja sen aikana näimme Pariisia uudesta perspektiivistä ja kuulimme lisää Pariisin ja eri rakennusten historiasta.

Risteilyn jälkeen matkalla hotellille halukkaat saivat käydä vielä ottamassa kuvan Eiffel-tornista Trocaderolta, josta oli loistava näkymä Eiffelille. Loppuillan saimme viettää vapaasti haluamallamme tavalla. Jotkut kävivät jo tutustumassa tuleviin retkikohteisiimme ja jotkut viettivät illan Moulin Rougen illallis-showssa.

Keskiviikkona hotelliaamiaisen jälkeen suuntasimme kohti Montmartrea ja ajoimme myös Moulin Rougen ohi. Bussin pysähdyttyä jatkoimme lopun matkaa kävellen Montmartren kukkulan luo, jolle nousimme hissillä. Kukkulalla oli myös kaunis Sacre Coeurin katedraali, jota saimme käydä ihastelemassa sisältäkin. Sen jälkeen kävelimme Montmartren taiteilija-aukiolle, jossa oli paljon taidemaalareita ja muotokuvan piirtäjiä. Söimme aukiolla myös lounaan, johon kuului kolme ruokalajia ja viini, kuten kaikkiin yhteisiin aterioihimme.

Lounaan jälkeen laskeuduimme hissillä alas kukkulalta ja kävelimme takaisin bussille. Matkamme jatkui kohti Louvren taidemuseota. Matkan aikana ajoimme Champs Élyséen läpi ja näimme Riemukaaren ja Concorden aukion. Louvreen saavuttuamme pääsimme sisälle turvatarkastuksen kautta nopeasti jonojen ohi. Tunnin kestävän opastetun kierroksen aikana näimme monia upeita ja tunnettuja taideteoksia, kuten Mona Lisan. Kierroksen jälkeen halukkaat saivat jäädä Louvreen vielä pidemmäksikin aikaa, mutta suurin osa porukasta päätti kuitenkin palata bussilla takaisin hotellille.

Torstai oli vapaapäivä, jonka jokainen sai viettää haluamallaan tavalla. Monet viettivät sen shoppailemalla mm. hotellimme lähistöllä sijaitsevassa Galeries Lafayette -tavaratalossa.

Perjantai oli viimeinen matkapäivä. Aamulla luovutimme huoneet ja lähdimme bussilla kohti viimeistä retkikohdettamme, Versaillesin linnaa, jonne pääsimme jonojen ohi. Siellä näimme upeita saleja sekä huoneita ja saimme kuulla, millaista elämää linnassa on aikoinaan eletty. Pääsimme ihastelemaan myös Versaillesin puutarhoja ja syömään linnan vieressä olevassa ravintolassa viimeisen lounaamme ennen lentokentälle lähtöä.

Paluumatka sujui mukavasti, vaikka haiken mielin jätimmekin Pariisin taaksemme. Matka oli erittäin onnistunut ja kokemisen arvoinen. Kiitos vielä kaikille mukavasta matkasta!

Terveisin: Ellinoora