Kuuntelijamatka Sharm El Sheikhiin talvella 2004

Järviradion kuuntelijamatka Sharm El Sheikhiin talvella 2004:

Talvella 2004 tehtiin useita matkoja Egyptiin, Niilin risteilylle ja Sharm El Sheikhiin. Kuvassa Tarja Kultavuori matkanjohtajana ryhmänsä kanssa Kalapeija-juhlassa ristelijällä, 5.1.2004 alkaneella Niilin risteilyllä.

Lomakeidas Punaisella merellä

Sharm El Sheikh jakaantuu kahteen eri keskustaan. Naama Bay on nykyaikainen, kansainvälinen kohtauspaikka kävelykatuineen, baareineen, katukahviloineen, lukuisine kauppoineen sekä hienohiekkaisine rantoineen. Kuuden kilometrin päässä sijaitseva vanha Sharm taas on paikallisten oma värikäs keskusta, siellä tinkiminen on valttia, siihen kannattaa uhrata aikaa ja malttia.
Järviradion matkalaiset lomailivat upeissa hotelleissa.

Domina Coral Bay on laaja hotellialue, joka levittäytyy useiden neliökilometrien alueelle.
Alueella on mm. ostoskeskus, useita erilaisia ravintoloita ja baareja, disko, casino, kuntosali, sauna, kampaamo, pelihuone sekä laaja uima-allasalue, jossa myös lasten allas, lisäksi meressä 3 kelluvaa uima-allasta.

Jolie Ville Mövenpick on kuin tehty laadukasta ja rentouttavaa viikkoa etsiville.
Hotellissa on 4 erityylistä ravintolaa, brittityylinen Ascot pub ja disco La Luna tarjoavat omat illanviettomahdollisuudet. Tarjolla on myös 18-reikäinen PGA-tason golfkenttä sekä kuntosali. Omalla rannalla mahdollisuus erilaisiin vesiurheilulajeihin. Rannalla myös sukelluskeskus.

Retki Kairoon

Yli 20 miljoonan asukkaan Kairo, Egyptin väkirikkain kaupunki lentokoneesta nähtynä

Kaupungin labyrintissa aasit, lampaat, kamelit ja jalankulkijat puikkelehtivat yhdessä autojen kanssa sulassa sovussa. Yhden päivän retken Kairoon voi tehdä bussilla tai lentäen, joka ei tunnu niin väsyttävältä, sillä päivään mahtuu monta historiallista nähtävyyttä. Kun on käynyt Niilin risteilyllä ja nähnyt temppelit ja kalliohaudat, on mahtavaa nähdä myös jättikokoiset pyramidit,
joiden rinnalla tunsi itsensä todella pieneksi.

Gizan pyramidit olivat hautakammioita kuoleman jälkeiselle elämälle. Korkeimmassa ja maailman suurimmassa koskaan rakennetussa rakennelmassa Kheopsin pyramidissa on 2.3 miljoonaa kivenlohkaretta graniittia ja kalkkikiveä, joista suurimmat painavat jopa 2500 kiloa. Graniitti on louhittu Assuanista ja kuljetettu tänne siis noin tuhannen kilometrin päästä. Rakentamiseen kului aikaa kaiken kaikkiaan 23 vuotta. Näimme myös kuuluisan ihmispäisen ja leijonan ruumiin omaavan Sfinksin, jonka suojassa ruokailimme.

Kävimme myös Papyrusinstituutissa.

Domina Matka-Monten opas Jaana Tukiainen esitti meille vanhan tekniikan, jolla tehtiin papyruskasvista ”paperia”.

Seuraava kohde Kairossa oli Egyptiläinen museo,jonka tutkimiseen menisi 9 kuukautta, vaikka jokaisen esineen äärellä viettäisi vain minuutin. Kuuluisimmat kaikista nähtävyyksistä olivat Tutankhamonin haudan kultaiset aarteet ja kuuluisa muumiosali. Vaikuttavin kaikista oli kullasta ja jalokivistä valmistettu kuolinnaamio, joka painaa yli 11 kiloa.

Lopuksi menimme vielä ostoksille paikalliseen basaariin. Khan El Khalilin valtava basaarialue on kuin tuhannen ja yhden yön tarinoista. Tuhannet tuoksut – hajuvesistä ja mausteista, valtava meteli, kun kauppiaat yrittävät myydä meille tuotteitaan hintaan mihin hyvänsä ja mehän tingimme.

Retki luostariin

Aamulla jo kello 7 aikaan lähdimme bussiretkelle Pyhän Katariinan luostariin
Ajoimme halki Siinain aavikon, jossa sekä Aleksanteri Suuren että Kleopatran armeijat kävivät aikoinaan taisteluitaan. Tuhansien vuosien ajan ovat täällä asustaneet Beduiinit, puolipaimentolaiset, jotka tulevat toimeen näennäisen paljaassa autiomaassa.

Beduiinilapset kävivät myymässä meille kauniita kiviä ja koruja ym. taukopaikalla.

Pyhän Katariinan Luostari sijaitsee kauniilla paikalla laaksossa muurien ympäröimänä.
Luostari on omistettu Rooman Keisari Maxentiuksen käskystä vuonna 305 teloitetulle aatelisneidolle. Luostari rakennettiin juuri sille paikalle, jossa Jumala Raamatun mukaan ilmestyi Moosekselle ”palavassa pensaassa”.

 

Kiertoajelulla

Ryhmä kiertoajelulla oppaiden johdolla. Edessä keskellä paikallisoppaat sekä Domina Matka-Monten oppaat Jaana Tukiainen ja Sarita Vahtera.

Sharm El Sheikh sijaitsee Punaisenmeren rannalla, Siinain niemimaan kärjessä.
Punainen meri tarjoaa huikaisevan kauniita vedenalaisia maisemia koralliriuttoineen ja värikkäine kaloineen. Se on ollut jo vuosikausia sukeltajien ja snorklaajien suosikkikohde. Ei tarvitse olla sukeltaja nähdäkseen tämän väriloiston, voi katsella kaloja laitureilta tai lähteä purjehtimaan lasipohjaisella veneellä. Punaisen meren suolapitoisuus on 4.1 % ja se on maapallon lämpöisin meri, vähintään 20 asteista koko vuoden. Laivat kulkevat Punaista merta pitkin Suezin lahden kautta Eurooppaan ja Intiaan. Punainen meri on säilynyt saastumattomana ja puhtaana, vaikka koralliriutat tekevät merenkulun erittäin vaaralliseksi, ei ole ollut ympäristöonnettomuuksia.

Punaisen meren väriloistoa lentokoneesta kuvattuna.
Lähistöllä oli komea moskeija johon pääsimme myös tutustumaan.

Aurinkoa ja historiaa turkoosin sinisen meren äärellä: ystävälliset ja palvelualttiit egyptiläiset- hyvä ruoka. Kairon kauhea liikenneruuhka – Pyramidien mahti – Pyhän Katariinan luostarin sijainti Siinain autiomaassa – Mooseksen palava pensas – Raamatun tapahtumat – siinä muistelemista tämän matkan jälkeen!

Matkaterveisin Irene ja Markku