Marmaris – Turkin helmi 22-29.4.2005

Marmariksen kaunista rantamaisemaa

Marmaris on erilainen verrattuna esimerkiksi moniin muihin etelän rantakohteisiin, sillä rantaviivaa värittävät kallioiset ja kukkulaiset saarekkeet ja niemekkeet, mitkä tekevät merenrannan järvimaiseman kaltaiseksi. Se on ehkä yksi syy siihen, miksi paikka viehättää niin monia suomalaisia.

 

Järviradion kuuntelijat saivat nauttia Turkin mahtavista maisemista ja mukavasta säästä Marmariksella 22-29.4.2005. Sää oli mitä suosiollisin, vaikka juuri edellinen viikko oli ollut oppaiden mukaan vielä kylmää. Keskilämpötila pysytteli viikon aikana noin 25 asteen paikkeilla, ollen ensimmäisinä päivinä noin 22-23 astetta ja loppupäivinä noin 28 astetta.
Järviradion porukka sijoittui Baris-, Ilayda- ja Begonville –hotelleihin, joista viimeksi mainittuun suurin osa. Itse matka taittui Jyväskylästä Finnairin koneella ja suurin osa lomalaisista olikin Keski-Suomen alueelta.

Ataturkin patsas
Ataturkin patsas – Turkin historiaa

Tervetulojuhla
Tervetulojuhla pidettiin ravintolan terassialueella.

Loma alkoi ensimmäisenä iltana tervetulojuhlalla, jossa oppaat kertoivat viikon retkitarjonnasta ja ohjelmista. Ilta olikin ainoa, joka tuntui hiukan kylmältä, sillä merituuli puhalsi jonkin verran terassialueelle, jossa tervetulotilaisuus pidettiin.

Marmariksessa on paljon nahkaliikkeitä. Yksi suurimmista on kauppaliike Fidal-Center, joka myy nahkalaukkuja ja -takkeja. Niinpä siellä järjestettiinkin nahkashow, jossa vieraat saivat syödä ja juoda ilmaiseksi ja takkikauppa kävi kuumana. Turkissa on myös kultakoruja, joiden hinta on edullisempaa kuin meillä Suomessa. Monet löysivätkin erilaisia koruja monista liikkeistä, joita kadut ovat pullollaan. Tinkiminen kuuluu osana turkkilaiseen kaupankäyntiin ja parhaat tinkijät saivat jopa kaksi kolmannesta hinnoista pois, mutta niinkin kovia tinkijöitä oli, että saivat myyjän pois tolaltaan, joten rajansa kaikella.

satama-alue
Monenlaiset purjeveneet värittävät satama-aluetta

Viikon ohjelmaan kuului myös maaseutukierros, jolla mukana olleet saattoivat tutustua turkkilaisperheen arkeen, nähdä Turkin maaseutua ja tutustua muun muassa moskeijaan. Yksi päivä kului meriretkellä, joka kauniiden maisemien lisäksi tarjosi aurinkoa aurinkokannella, pulahtamista turkoosinsiniseen veteen ja maittavan, paikanpäällä kokatun lounaan sekä jaloittelu- ja ostostauon paikallisessa rantakaupungissa. Kaiken tämän lisäksi monet osallistuivat tietenkin turkkilaiseen iltaan napatanssiesityksineen ja erilaisine kansantanssiesityksineen, kuinkas muuten kuin paikallisen kansallisjuoman Rakin vauhdittamana.

tippukiviluolia
Marmariksen saarilla voi nähdä myös tippukiviluolia.

lomaparatiisi
Venäläisten asuttama lomaparatiisi

Järviradion puolesta pidin yhtenä iltana tietovisailun, jossa tietenkin palkittiin parhaat. Haastatellessani lomalaisia, sain mukavaa palautetta Marmariksesta ja monet myönsivät tämänkaltaisten ryhmämatkojen olevan mukavia ja rentouttavia.

 

Järviradion palaverissa
Järviradion palaverissa pieni tietovisailu sai kädet nousemaan

Ryhmä
Järviradion palaverin jälkeen hotelli Begonvillen terassialueella

Porukka oli mahtavaa ja pahemmilta kommelluksilta vältyttiin, joten omasta ja matkalaisten puolesta voimme vilpittömästi suositella Marmarista Järviradion kuuntelijamatkoista kiinnostuneille ja myös muille. -Tuovi Mikola-

 


Tuovi Mikola Järviradiolta ehti nauttia laivaretkestä