Mustanmeren helmi, Bulgarian Sunny Beach 7.-14.9.2005

DOBRE DOSHLI – LÄMPIMÄSTI TERVETULOA BULGARIAAN

kone valmiina lähtöön tikkakosken kentällä

Lähdimme Tikkakosken lentokentältä suurin odotuksin ja iloisin mielin kohti Bulgariaa. Lämpimät säät odottivat Järviradion kuulijamatkalaisia Burgasin lentokentällä keskiviikkona 7. syyskuuta. Matka lentokentältä kohteeseemme Sunny Beachiin taittui ongelmitta neljällä bussilla. Bussimatkan aikana pystyi hyvin huomaamaan maidemme välisen eron. Alueen talot näyttivät vaatimattomilta ulkoapäin, mutta oppaan mukaan bulgarialaiset sisustavat asumuksensa hyvin värikkäästi ja hienosti.

tervetuloa nessebariin
Viikon mittainen loma alkoi Domina Travel Finlandin tervetulotilaisuudella, joka pidettiin ravintola Tropicanassa, Mustanmeren rannalla. Tilaisuudessa oppaat kertoivat hieman paikallisesta kulttuurista sekä siitä, mitä kannattaa ehdottomasti välttää, mitä kokeilla ja raottivat matkailijan tärkeintä sanastoa. Tilaisuuden jälkeen kaikilla halukkailla oli mahdollisuus lähteä tutustumaan historialliseen Nessebarin kaupunkiin. Nessebar sijaitsee vain parin kilometrin päässä Sunny Beachistä, joten kaupunkiin oli mahdollista tehdä kaksi retkeä, mikäli ensimmäisenä päivänä halusi tutustua vain lähiympäristöön.

sunny beach nessebarista päin kuvattuna

järviradion porukkaa odottelemassa bussikyytiä

bulgarialaisen illan huipennus oli upea hiilillätanssiesitys

Torstaina oli mahdollisuus käydä bulgarialaisessa illassa, joka pidettiin pienessä Batan kylässä, puolentunnin ajomatkan päästä Sunny Beachistä. Suurin osa Järviradionkin porukasta oli illanvietossa mukana. Aluksi saimme tutustua bulgarialaiseen taloon, joka oli muutettu museoksi. Illan aikana maisteltiin bulgarialaisia perinneruokia, johon kuului muun muassa Raki-paukku, Shopska-salaatti, Mussaka-keitto ja Kavarma-ateria, nähtiin kansantanssia ja kilpailtiin leikkimielellä eri maiden välillä. Suomi vei Puolan ja Venäjän nenän edestä voiton paritanssissa. Ilta huipentui kuuluisaan hiilillä tanssiin, jota kaikki halukkaat saivat seurata aivan hiiliringin reunoilta.

kuuluisa shopska-salaatti

kanapaloja sienikastikkeessa salaatin kera

helteisessä säässä vilvoitteluhetki sinin tyyliin

Perjantai täyttyi kansainvälisistä reissuista, joihin kuuluivat jeeppisafari, Sozopoliin tutustuminen sekä veneretki auringonlaskuun. Kaikilla halukkailla oli myös mahdollisuus lähteä kahden päivän tutustumisreissuun Turkin pääkaupunkiin, Istanbuliin, jossa mukana oli myös joitakin suomalaisia. Englanninkielinen opastus kuitenkin vei monen mielenkiinnon lähteä tutustumaan kyseisiin retkiin. Iltapäivällä Järviradio järjesti pienen tervetulotilaisuuden hotelli Alban ravintolassa, jossa tanssittiin, pidettiin pieni tietokilpailu ja soitettiin suomalaista musiikkia. Väkeä oli kokoontunut mukavasti paikalle. Myös Järviradion kuvataidekilpailun voittaja Tuomo Hovila oli Eeva-vaimonsa kanssa paikanpäällä.

kuvataidekilpailun voittaja tuomo hovila vaimonsa eevan kanssa

visainen hetki järviradion tervetulotilaisuudessa hotelli albassa

matkalla vietettiin myös syntymäpäiviä, kuvassa itse sankari

Lauantaina kaikki halukkaat lähtivät tutustumaan Burgasin kaupunkiin, jossa lounastettiin, käytiin paikallisessa tukussa ja kauppakeskuksessa sekä käytettiin omaa aikaa ostoksiin. Viikonloppuna oli aikaa rentoutua ja kierrellä Sunny Beachin värikkäitä katuja tai viettää vaikkapa koko päivä helteisellä 6 km:n pituisella hiekkarannalla ja käydä uimassa Mustassameressä. Kulkuvälineitäkin löytyi golfkärryistä ja potkupyöristä hevosiin, tuplatandemeihin ja minilava-autoihin. Minijunat taas kuljettivat porukkaa Sunny Beachiltä Nessebariin ja Burgasiin joka päivä useaan otteeseen.

kukkaiskadun hedelmäisin ja hunajaisin paikka

suosittu kyyti sunny beachillä

Toinen mielenkiintoinen retki oli maanantain Nessebarin kaupunkikierros, jossa tutustuttiin vanhoihin kirkkoihin. Nessebarissa oli muinoin 40 kirkkoa, joista jäljellä on enää kymmenen ja vain yksi on toiminnassa. Kaupungin värikkään historian pystyi aistimaan heti kun bussista astui ulos ja ohitti Nessebarin portin. 10 000 asukkaan kaupunki on onnistunut säilyttämään historialliset rakennukset ja vanhat kaksikerroksiset talonsa hyvin. Kapeat mukulakivikadut jäivät varmasti monen mieleen. Nessebarissa oli myös mahdollista ostaa kymmeniä erilaisia ruusuöljytuotteita. Mieleenpainuvin tuote oli ruusuöljyhunaja, jota oli mahdollista joko syödä tai levittää iholle. Bulgaria tuottaa 90 % koko maailman ruusuöljystä ja muun muassa Elisabeth Taylor tilaa öljyä vuosittain juuri Bulgariasta. Suurimmat ruusuviljelmät sijaitsevat Balkanvuoriston kupeessa.

pyhän jeesuksen kristuksen kirkko nessebarissa

opastusta ruusuöljytuotteista nessebarissa

Viimeisenä iltana pidettiin vielä suomalainen ilta hotelli Izola Paradisessa. Tarkoituksena oli järjestää hieman laajempi tietokilpailu, soittaa suomalaista musiikkia, tanssia ja jutustella muiden suomalaisten kanssa. Pienen ruokailua koskevan väärinkäsityksen jälkeen kaikki sujui hyvin ja antoipa hotellin oma muusikkokin mikrofonin ja levysoittimensa meidän suomalaisten käyttöön koko illaksi.

suomen lipusta pidetään kiinni myös hotelli izola paradisen terassilla

tanssia suomalaisen musiikin tahdissa

Laskeutuminen Tikkakoskelle kotimaisemiin sujui erinomaisesti pienestä myrskynpoikasesta huolimatta suomalaisella Air Finlandin koneella. Oli ilo huomata, että ihmiset olivat tyytyväisiä matkaan ja Järviradio sai paljon kiitosta koko matkan ajan. Lähes kaksisataa Järviradion kuuntelijaa sai nauttia upean, aurinkoisen loman ilman pilvistä päivää.

Blagodarja Bälgárija.

nautinnollinen hetki hotelli izola paradisen terassilla

Teksti ja valokuvat:
Janna Niemi