Pyhä-Paavon suku – Taustaa ja jälkeläistaulut

Pyhä-Paavon eli Paavo Pyhälahden suku on tyypillinen talonpoikaissuku Etelä-Pohjanmaan Järviseudulta Vimpelistä.  Suvun kantaisä oli Paavo Matinpoika Oinonen, joka muutti 1700-luvun alussa Isonvihan aikoihin Kivijärveltä Vimpelin Pokelaan ja sieltä nuorikkonsa kanssa uudisasukkaaksi Pyhälahteen. Suku sai takavuosina elantonsa lähes pelkästään maataloudesta joko talonpoikina tai renkeinä ja piikoina muissa taloissa. Sittemmin mukaan on mahtunut käsityöläisiä, kauppiaita ja monia muita ammatin harjoittajia.

Suvun jäsenet ovat levittäytyneet ympäri Suomen ja koko maailman ja monet ovat kouluttautuneet tohtoreiksi asti. Suku antoi raskaan uhrinsa maamme itsenäisyyden puolesta, sillä Paavon jälkeläisiä ja jälkeläisten puolisoita kaatui taisteluissa lähes 100 henkeä. Suku harveni 1800-luvun nälkävuosina lähes 200 henkilöllä. Saman vuosisadan lopussa ja 1900-luvun alussa suvun jäseniä lähti Amerikkaan lähes 500 henkilöä. Suurin osa jäi sille tielle ja useimpien kohdalla kaikki yhteydet ovat katkenneet vanhaan kotimaahan. Joitakin Paavon jälkeläisiä olen onnistunut Amerikasta löytämään ja vaihdan heidän kanssaan säännöllisesti sähköposteja tai viestittelen Facebookissa.
Paavo itse oli kotoisin siis Kivijärveltä ja toi Järviseudulle keskisuomalaisia geenejä. Suku on saanut veren perintöä myös ruotsinkieliseltä rannikolta, Etelä-Pohjanmaan maakunnasta ja tietysti Vimpelin lähipitäjistä.

Lisätietoja

Olen tutkinut Pyhä-Paavon sukua vuodesta 1990 ja julkaisin jälkeläisistä paksun sukukirjan, jossa on yli 22.000 henkilöä ja lähes 1500 sivua. Kirjan tiedot ulottuvat nykyaikaan niiltä osin, kuin tietoja on ollut mahdollista saada. Kirjoja on vielä jonkin verran jäljellä. Kirjan hinta on 30 €/kpl, kaksi kirjaa saa 50 €:lla ja postikuluja vähän yli 10 euroa päälle. Kaupan päälle tulostan henkilökohtaisen esipolvitaulun, jossa näkyy esivanhempia noin viisi polvea ja sukuhaaroista riippuen enemmänkin. Tilauksen voi tehdä puhelimella numerosta 040-5088305 tai sähköpostilla osoitteesta: heikki.t.salmela (ät) gmail.com