Santa Claus Festivaalit Turkissa 12.-16.12.2002

Turkin Valtion Matkailuministeriön kutsumana lähdimme II Santa Claus festivaaleille 12. joulukuuta 2002. Helsingin lentoasemalla oli meitä matkalle lähdössä ryhmä, johon kuului oppilaita Kalajoelta, Rovaniemeltä ja Jyväskylästä vanhempansa kanssa. Lento oli Helsingistä ensin Saksaan Mûncheniin Lufthansan koneella ja siitä seuraavalla lennolla Istanbuliin Turkkiin. Istanbulin lentoasemalla meitä oli vastassa matkailutoimiston edustaja isojen nimilappujen kanssa. Hän opasti meidät sitten Istanbulin suuressa lentoterminaalissa oikealle portille, josta pääsimme jatkamaan Turkkilaisella lentokoneella määränpäähämme Antalyaan.

 

Ilta oli tullut ja pimeää oli, kun bussi kuljetti meidät Porta Bella-hotelliin Antalyassa. Tässä hotelissa melkein kaikki olivat joulupukkifestivaaleille osallistuvia. Turkin valtion matkailuministeriö oli kutsunut eri tiedotusvälineiden edustajia 22 eri maasta, kaukaisimmat Japanista ja Australiasta, Järviradio oli ainoana Suomesta. Mukana olevat lapset olivat osallistuneet syksyn aikana piirustuskilpailuun, jonka oli järjestänyt Turkin valtion matkailuministeriö, aiheena oli ollut ystävyys, veljeys ja rauha maailmassa kaikkien kansojen kesken, ja tämä oli tarkoituksena tällä järjestetyllä festivaalillakin, kuten ministeriön edustaja Zehra Sulupinar kertoo seuraavassa haastattelussa

Sehra Zulupinar kertoo festivaaleista:
Hän työskentelee Turkin Valtion Matkailuministriössä ja järjestää messuja ja tapahtumia. Koko maailman St. Nicholaus Santa Clausina tuntema eli suomeksi sanottuna joulupukki, on syntynyt ja elänyt koko ikänsä Anatoliassa eli nykyisessä Turkissa, Demre nimisessä kaupungissa. Pyhä Nikolaus St Nicholas eli 300- luvulla ja kuoli täällä vuonna 342.

Santa Claus on kuuluisa siitä ,että hän on ajanut koko maailomassa rauhaa , ystävyyttä ja veljeyttä. Näitä hienoja asioita hän on ajanut koko ikänsä ja sen takia me ajattelimme järjestää tällaisen festivaalin, varsinkin maailmanlapsille voidaan antaa tätä tunnetta, että on rauhaa ystävyyttä ja rakkautta.

Viime vuonna, kun järjestimme festivaalit ensimmäisen kerran, 19 maasta lapset osallistuivat ja tänä vuonna kun on toisen kerran, on 22 maasta yli 100 lasta osallistunut tähän tapahtumaan. Tämän festivaalin tarkoitus on varsinkin nyt kun maailma eniten kaipaa rauhaa, ystävyyttä ja veljeyttä, me haluamme, että Turkissa kokoamme koko maailman lapsia ja annamme tunteen, että on oltava rauhaa, on oltava ystävyyttä, veljeyttä ja bäistä tulisi esimerkki vanhemmille ihmisille.

Tietänette, että Turkissa on monenlaisia uskontoja olemassa, vaikka valtaosa on muslimeja, Turkissa elää rauhassa kaikkien muiden uskontojen harrastajat. Eli joulupukki on elänyt näissä maisemissa – haluttiin maata tuoda esille enemmän ja enemmän ja että oli mikä uskonto tahansa, ihmiset voisivat elää rauhassa ja ystävyydessä. Lopuksi hän sanoo, että miksi lapset, koska lapset ovat tämän maailman tulevaisuutta, sen takia nyt panostamme lapsille ja haluamme antaa lapsille sitä tunnetta, rauhan, ystävyyden ja veljeyden tärkeyttä. ”Maassa rauha – maailmassa rauha!” oli Atatürkin periaate.

Antalyan kauniit maisemat

Ensimmäisenä päivänä meille esiteltiin Antalyan kauniita maisemia kauniissa syksyisessä auringonpaisteessa. Kiertelimme vanhassa kaupungissa – mutkikkaita kujia reunustivat vanhat perinteiset puutalot ja seesamrinkelien kauppiaat kulkivat iso tarjotin pään päällä täynnä rinkeleitä. Kävimme Kaleici-Suna-Inan Kirac-museossa, jossa oli esillä Turkkilaista asumista ja vaatteita vanhoilta ajoilta. Antalyan arkeologisessa museossa oli esillä paljon patsaita, jotka olivat ihmeen hyvin säilyneitä, sekä koristeellisia hautapaaseja ja paljon paljon muuta historiallista katseltavaa, mutta aikaa ei ollut kovin paljon tähän kierrokseen. Seuraavaksi jatkoimme Aspendokseen, jossa on 15 000 – paikkainen amfiteatteri, joka on laijissaan antiikin ajalta parhaiten säilynyt muistomerkki. Se on edelleen käytössä ja sen parvet, näyttämökoristeet ja akustiikka ovat pysyviä todisteita muinaisten arkkitehtien taidoista.

 

Iltajuhla hotellissa
Illalla hotelliin saapui myös matkailuministeri seurueineen.
Kansallispukuiset lapset runsaslukuisena ryhmänä suurten kukkakimppujen kanssa olivat vastaanottamassa hotellin aulassa.
Ministeriä seurasi valtava määrä Turkin tiedotusvälineiden edustajia, paljon turvamiehiä ja yleisöä.

Ministerin saapuminen oli suuri mediatapahtuma. Ilta jatkui juhlaillallisella ministerin seurassa ja illan aikana lapset esittivät ohjelmaa, mm. kansantansseja ja esiintymässä oli myös taikuri lasten riemuksi.

Matkailuministeri Güldal Aksitin tapaaminen

Järviradio sai erikoishaastattelun illan aikana matkailumisnisteri Gûldal Aksitilta.

Miten suuri ulkomaanvaluutan prosenttiosuus tulee matkailusta?
Turkin turismin tuotto on 10 miljardia dollaria v. 2002, ja odotamme tämän tuoton vielä nousevan.
Paljonko turisteja käy vuosittain Turkissa?
Kun vuonna 2001 oli kävijämäärä 11 miljoonaa 500 000, nyt tänä vuonna tähän asti on käynyt jo 13 miljoonaa, eli määrä kasvaa
Kuinka suuri määrä turkkilaisia matkailee vuosittain ulkomailla?
Turkkilaisia vierailee ulkomailla 4 miljoonaa.
Meillä ei ole maassamme matkailuministeriä, mitä tehtäviä Turkin matkailuministerille kuuluu?
Turkissa turismi on vasta kehittymässä, sen takia Turkin hallitus on perustanut ministeriön, joka kehittää turismiasioita.
Turkin mahdollinen liittyminen EU:hun, mitä vaikutuksia sillä voi olla matkailuun?
Kun Turkki liittyy EU:hun, tulee uusia mahdollisuuksia käyttää Euroopan turismia, ja Euroopan ulkopuolisiin maihin matkustaessaan eivät enää joudu maksamaan matkustusmaksuja. Turkista ulospäin suuntautuvaa matkustamista, EU:hun liittyminen auttaisi.
Mitä uusia lomakohteita matkailuministeri suosittelisi turisteille Turkissa?
Turkki on luonnostaan, historiastaan ja kulttuuristaan tosi rikas maa, todella monipuoliset nähtävyydet ja kokemukset. Esim. Kapadokia on tähän hyvä esimerkki historialliseen elämykseen, monta tuhatta vuotta vanha asuinalue. Turkissa voi hyvin harrastaa talviurheilua. Itäturkissa ja muissakin pisteissä. Nemrut-vuori ja sen rauniot on maailman historiallisia ja kulttuurillisia nähtävyyksiä. Turkissa on hyviä kylpylöitä, luonnonkylpylöitä ja kuumavesilähteitä. Ja tämän rantaloman lisäksi Turkissa on uskonnolliset paikat, matkusteluun tarkoitetut paikat, esim. Efesos on niistä yksi. Turkissa on niin paljon nähtävyyksiä, ne eivät lopu laskemalla. Turkissa on myös talviurheilun harrastajille hiihtokeskuksia. Ihmiset luulee usein, että Turkki on vain rantalomamaa – ei ole niin – vaan Turkista löytyy kaikille jotain kaikenlaista menoa.
Kiitoksena tästä haastattelusta ojensimme matkailuministerille Alvar Aallon suunnitteleman maljakon ja Hanhisalon kutomon jouluaiheisen kudonnaisen.


Turkissa on 24 ministeriä ja vain matkailuministeri on nainen.

Lauantaina 14.12.2002 oli pääjuhla Demressä

Lauantaina 14. joulukuuta runsaan aamiaisen jälkeen oli lähtö Demreen, jossa oli SantaClaus-festivaalin päätapahtuma.
Tien varsilla näkyi valtavat määrät appelsiinitarhoja, joissa kypsät appelsiinit olivat tippuneet puiden juurelle aivan keltaiseksi matoksi. Ilmeisesti kaikkia ei ehditä kerätä talteen. Myös oliivi- sadon keruu oli loppusuoralla tältä syksyltä.

Kuuma omenamehu lämmitti taukopaikalla korkealla vuoristossa, jossa lämpötila oli noin 10 astetta.
Kävimme Myran antiikkikaupungissa, jossa monet taidokkaasti kiveen veistetyt hautakammiot myötäilevät vuoren rinnettä, suurenmoisen roomalaisen teatterin yläpuolella. Pyhä Nikolaus oli tämän Välimeren kaupungin piispa 300-luvulla ja kuoli täällä vuonna 342. Joulupukin esikuvana pidetyn pyhimyksen muistoksi järjestettävät juhlallisuudet tuovat runsaasti turisteja Demreen.
Tähän tilaisuuteen meille oli varattu istumapaikat katsomosta ja meille jaettiin turkkilaisia viirejä ja oman maan nimikylttejä. Juhlan eteen oli nähty paljon vaivaa, ja oli juhlallinen tunne, kun lapset heiluttivat viirejä ministerin saapuessa paikalle ja vastakkaisesta katsomosta saattoi laskea monen maan nimiä kylteistä. Juhlassa puheita pitivät ministerin lisäksi monet uskonnon edustajat.

Tilaisuuden jälkeen kävimme tutustumassa St Nicholausin kirkkoon. Matka jatkui Kasiin, jota vuoret ympäröivät kolmelta taholta – kaunista seutua, kun aamulla katselimme hotellin terassilta maisemia aamuauringon paistaessa vuorenrinteille ja sinivihreä meri aaltoili. Vaikka kuinka yrittää ikuistaa maisemia kameralla, eivät ne kuvissa näytä kuitenkaan niin mahtavilta. Hotel Club Phellos oli kodikas hotelli ja rakennettu vuorenrinteeseen Illallisen aikana sielläkin oli ohjelmaa.

Sunnuntaina paluu Antalyaan.
Sunnuntaiaamuna alkoi paluumatka Antalyaan, reitin varrella kävimme tutustumassa pieneen teatteriin ja vanhaan roomalaiseen kylpylään, joka olikin aika laaja-alue. Keräsimme rannalta simpukoita ja keltaisin kiviä matkamuistoksi. Oli sateinen päivä, maisemat olisivat olleet mahtavat jos aurinko olisi paistanut, mutta joulukuu on Turkissa jo talviaikaa, osa puiden lehdistä oli jo keltaisia, mutta kukkivia kukkiakin vielä oli – niitä Suomen yöpakkasia ei siellä ollut. Päivien aikana meillä oli matkaopas mukana, hän kertoi meille Turkin historiasta ja nähtävyyksistä melkeimpä kaiken,

Kotimatka alkaa..

Maanantaina aamiaisen jälkeen alkoi kotimatka, ensin Istanbuliin, sieltä Mûnheniin ja Helsinkiin.
Nyt tiedät sinäkin, että Joulupukki tulee niin Suomesta kuin myös Turkista
Joulupukki-traditio sai alkunsa Pyhästä Nikolauksesta, joka oli turkkilainen piispa 300-luvulla Demren kaupungissa. Me suomalaiset tietysti väitämme, että pukki asuu Suomessa ja Korvatunturilla.
Mihin tarinaan sitten uskotkin – oikea joulu on sydämissämme.
Turkissa on nähtävää ja koettavaa niin rantalomailijalle kuin historiasta kiinnostumeelle.

Festivaaliterveisin Järviradiosta Irene ja Markku

Opas Oguzhan Özaydin

Nimeni on Oguzhan Özaydin
Olen 27-vuotias. Olen työssä Turkin tasavallan matkailuministeriössä.
Sain ammattimaisen oppaan lisenssin ja aloin tehdä työtä matkaoppaana.
Ensinnäkin haluan mainita, että pidän todellakin Turkin alueesta, todellakin nautin siitä. Pidän Turkista hyvin paljon.
Turkkilaisten mentaliteetti on mielestäni sellainen, että me todellakin haluamme elää veljinä ja siskoina. Kaikkialla maailmassa, toisten kansojen ja kansallisuuksien kanssa me todella haluamme elää veljinä ja siskoina.
Haluan lisäksi mainita jotakin Turkin maantieteellisestä tilanteesta. Turkki sijaitsee aivan Euroopan ja Aasian välissä. Niinpä Turkki yhdistää Euroopan ja Aasian toisiinsa. Ja se näyttää ikään kuin sillalta, eikö näytäkin? Se toimii siltana Euroopan ja Aasian välillä.
Turkin väkimäärä on noin 68 miljoonaa, mutta maa-alueemme on massiivinen, alue on valtava. Ja strategisesti Turkin sijainti on hyvin merkittävä, koska olemme Euroopan ja Aasian välissä ja meillä on 7 naapuria. Meillä on paljon naapureita. Luoteessa Kreikka ja Bulgaria. Kaakossa Syyria ja Irak. Idässä Iran, Armenia ja Georgia.
Verrattaessa Länsi-Turkkia Itä-Turkkiin elämäntavassa on tietenkin eroja. Kulttuurissa ja perinteissä on eroja. Se on paikkansapitävä tosiasia Turkin suhteen, koska Turkin länsiosa on nykyaikaisempi , länsimaisempi kuin Turkin itä-osa, johtuen kehityksestä, teollisuudesta, tehtaista . Elämäntapa on länsimaisempaa länsirannikolla. Mutta meillä on kaikilla sama järjestelmä, demokraattinen järjestelmä.
Vuodesta 1923 lähtien meillä on ollut demokratia, ja nykyaikainen demokraattinen elämäntapa ja meillä on oma parlamenttimme sekä joka viides vuosi meillä on yleiset vaalit. Turkin parlamentissa on 550 jäsentä. Ja vaalien jälkeen – kansa äänestää ja kansa valitsee parlamentin jäsenet.

Ja nyt haluan kertoa perustajastamme joka on kaikista tärkein asian mitä tulee Turkin kansakuntaan ja Turkkiin. Mustafa Gemal Ataturk, hän on sankarimme ja perustajamme. Ensimmäisen maailmansodan lopulla Ottomen keisarikunta kadotti kaiken voimansa ja siitä tuli osanen Eurooppaa. Mutta Ataturk aloitti itsenäisyys sotamme vuonna 1919 ja ajat olivat todella kovia kolmena vuotena 1920, 1921 ja 1922, mutta 3 vuoden lopussa – taistelut olivat suuria ja sodat myöskin – me saimme itsenäisyytemme. Ja vuonna 1923 annettiin uuden, nuoren ja demokraattisen Turkin itsenäisyysjulistus. Mutta erot ovat suuria Ottomen keisarikunnan ja uuden Turkin välillä. Eurooppalaiset ajattelevat yhä että Turkilla on sama järjestelmä kuin Ottomen keisarikunnalla. Se ei ole totta. Se on iso virhe. Ataturk muutti kaiken Turkissa vuonna 1923. Hän teki mullistuksen, hän teki 6 mullistusta Turkissa. Hän muutti aakkoset ja antoi kaikki oikeudet Turkin naisille ennen muita Euroopan maita, ennen Italiaa, Ranskaa, ennen kaikkia muita maita. 1934 Turkki ja turkkilaiset naiset saivat kaikki oikeutensa, äänestysoikeudet vaaleja varten sekä kaikki oikeudet. Ja Ataturk muutti aakkoset, ja me aloimme käyttää latinalaisia kirjaimia. Ennen vuotta 1928 me käytimme arabialaisia aakkosia, mutta vuodesta 1928 lähtien me olemme käyttäneet latinalaisia kirjaimia.
Ja myös eräs toinen pääkohta Turkista ja Turkin kansakunnasta, voin sanoa että turkkilaiset alkoivat elää demokraattisen järjestelmän mukaisesti, koska 97 prosenttia turkkilaisista on muslimeja, mutta me olemme hyvin erilaisia verrattuna toisiin muslimimaihin, koska meillä on demokraattiset säännöt ja hallituksemme sääntöjen mukaan koska uskonnollinen elämä ja hallitus työskentelevät varmasti erillään toisistaan – tämä on eräs toinen tärkeä näkökohta, Turkkia koskien.
Ja myöskin vuoden 1935 jälkeen meillä alkoi olla uusi koulutusjärjestelmä ja itse asiassa Ataturk, hän kävi kaikissa muissa Euroopan maissa vierailulla ja oli kasvotusten Euroopan kanssa ja Lännen kanssa. Ataturkin mullistusten jälkeen järjestelmä muuttui, suurten mullistusten, ja meillä on yhä sama demokraattinen järjestelmä.

Ja nyt haluan kertoa jotakin Turkin maantieteestä. Turkki on todellakin kuin osa taivasta maan päällä, koska luonnon kauneus, joka Turkissa voidaan nähdä on todella uhkea. Sitä ei voida ehkä löytää mistään muualta. Ja myöskin Turkin historia on hyvin rikasta, koska Turkin tilanteesta johtuen, kaikkialla Turkissa – me kutsumme sitä Anatoliaksi. Muinaisella nimellä se on Anatolia. Sanomme sitä Anatoly:ksi Turkin kielellä. Tiedätkö mitä sana Anatoly tarkoittaa? Se tarkoittaa ”äitien maata”. Anatoly, se tarkoittaa täynnä äitejä. Ja anatoly, ”äitien maa”, siksi että muinaisina aikoina turkkilaiset pitivät turkkilaisia naisia hyvin tärkeinä. Ja pakanauskontojen mukaan, sillä he uskoivat moniin jumaliin ja jumalattariin, äiti jumalatar oli ”Zipelle”, joten voitteko nyt ymmärtää miten tärkeitä turkkilaiset naiset olivat Anatoliassa. He rukoilivat äiti jumalatarta ”Zipelleä”. Ja jos käväiset Ankaran Anatolian Sivilisaatio- museossa, voit nähdä kaikki äiti jumalattaren patsaat, epäjumalat. Ja Anatolia oli hyvin tärkeä sivilisaatioille, koska enemmän kuin 26 sivilisaatiota oli elänyt Turkin maaperällä Anatoliassa. Ja se alkoi n. 10.000 vuotta ennen Kristusta. Joten kyseessä on hyvin pitkällinen historia. Ja itse asiassa esihistoriallisista ajoista, 160.000 vuotta ennen Kristusta, se sai alkunsa. Ensimmäistä kertaa Turkin maaperällä Ankaran ollessa uusi pääkaupunkimme. Turkin maaperällä, sisämaassa 1500 luku ennen Kristusta oli korkeaa tekniikan aikaa ja väestö oli suuri sivilisaatio, koska se alkoi käyttää materiaaleja ja rakensi kaupunkeja ensimmäistä kertaa ympäri maailmaa. Ja tiedätkö että Turkin länsiosassa, länsirannikolla, kyseessä oli ensimmäinen kerta kun rahaa käytettiin, lantteja, Sardesissa. Tämä tapahtui 632, 700-luvulla, tällöin turkkilaiset ensimmäisen kerran käyttivät kolikkoja, rahaa kaikkialla maailmassa.

KUVASSA KALLIOHAUDAT

Ja tämä on vain yksi esimerkki monista, joita meillä on siitä kuinka turkkilaiset, itse asiassa turkkilaiset kansakunnat, sivilisaatiot, elivät Anatolian maalla. Ja myöskin alueellisesti, turkkilaiset tulivat Kaukoidästä, voimme sanoa että noin 3000 vuotta sitten, turkkilainen kansakunta, puhdas turkkilainen kansakunta eli Kaukoidässä., Keski-Aasiassa. Tänä päivänä me kutsumme sitä Kazakstaniksi, Karzakastaniksi, mutta tietysti se oli n. 3000 vuotta sitten. Lähdettyään sieltä he tietysti yrittivät löytää itselleen paremmat elinolosuhteet, ja näin he muuttivat kolmeen eri suuntaan: he muuttivat Turkkiin, Pohjois-Eurooppaan ja eräs muu ryhmä muutti Turkin itäosaan Idästä. Ja aina 500 luvun lopulle asti ennen Kristusta Anatolian sivilisaatio Välimeren alueella Ligians, Pamphylians, Disidians Länsi-rannikolla, Frigians ja Jonians sisämaassa, Haiteds, eri sivilisaatiot olivat eläneet Turkissa, ja tämän jälkeen oli Kreikan aika, Hellenistinen ajanjakso ja Hellenistisen ajanjakson jälkeen oli Bysanttilainen ajanjakso, aina 1400 luvun loppuun asti Turkissa oli bysanttilainen keisarikunta ja Ottomanit alkoivat valloittaa aluetta, ja oli Anatolian-Celtic keisarikunta ja 1500-luvun jälkeen se oli Ottomanien valloitus ja keisarikunta, mutta ne menettivät kaikki valtansa ja vuonna me saimme itsenäisyyden ja meillä on nykyaikainen elintapa.

Turkin historia on hyvin pitkälle ulottuva. Myöskin Turkin maantiede on hyvin uhkea. Voit elää yhden päivän aikana 4 eri vuodenaikaa Turkin Välimeren alueella. Ja Turkin pohjoisosa, Turkin Mustanmeren rannikko on metsien peittämä. Turkin itä-osassa on vuoria, korkeita vuoria. ”Ararat vuori”, varmasti teidän tuntemanne, on Turkissa, ja eteläosassa, Turkin Välimeren rannikolla, on turkkilainen Riviera, kuten me voimme sitä kutsua. Turistien lomakohteet, turistien majoitukset ovat pääasiassa Aigean rannikolla ja Turkin Välimeren rannikolla, mutta Istanbul on eräs Turkin tärkeimmistä kaupungeista, koska Istanbul, muinaisina aikoina Konstantinopolina tunnettu, on hyvin rikas historialtaan ja maantieteellisesti. Turkin Aigean rannikko Marmaris, Bodrum, Fetie ja Antalja, Antalja on Turkin Välimeren alueella. Antalja on hyvin kuuluisa auringonpaisteestaan, mukavasta säästä, Välimeren lämpimästä ilmastosta, sekä mukavasta maantieteestä, kansallispuistosta, luonnonalueesta, vesiputouksista, joista, vuorista, metsistä, ja kaikesta luonnon kauneudesta.
Haluan antaa teille lyhyesti joitakin esimerkkejä. Jos menet esimerkiksi Egyptiin, näet vain historian, mutta ei mitään muuta. Jos taasen menet Espanjaan näet kivaa maantiedettä, ihanaa luontoa, mutta tullessasi Turkkiin saat nauttia molemmista. Saat sekä historian että maantieteen yhdessä, joita et koskaan voi löytää mistään muualta.

Valmistuin amerikkalaisesta korkeakoulusta. Sain koulutukseni ja yliopistoarvosanan. 4-vuoden korkeakoulukoulutuksen jälkeen. Se oli ohjaus- ja organisaatiotiedekunta. Ja saatuani virallisen ammattimaisen oppaan lisenssin, aloin työskennellä matkaoppaana. Ja olen 27-vuotias ja olen naimaton.

Turkkilainen nainen Serpil Art kertoo naisen asemasta Turkissa

Tässä vielä lopuksi turkkilaisen naisen Serpil Artin puheenvuoro naisen asemasta Turkissa:

Tutkimukset ovat osoittaneet, että aikoinaan, kun arabimaissa oli hirveästi sotia, miehiä kuoli enemmän ja moniavioisuus yleistyi – miehet olivat pakotettuja ottamaan vaimoja elättääkseen naisia. Ottomaanien aikaan moniavioisuutta oli vain sulttaaneilla. Ja kun katsotaan muihinkin valtioihin ja kuningaskuntiin muutama sata vuotta taaksepäin, näemme sielläkin samanlaisia ongelmia. Kaikki ne kuninkaat, joilla oli vaimo, niillä oli orjat ja rakastajattaret.
Naisen aseman parantaminen ja tasa-arvo liittyy tähän Turkin tasavallan muuttumiseen eli vuoteen 1923. Turkin naisilla on ollut äänestysoikeus ja valita ja tulla valituksi jo vuonna 1934, monessa länsimaista sitä ei ollut olemassakaan.
Miksi on Turkissa vielä huntupukuisia naisia – islamin mukaan naisen pitää peittää itsensä, ettei se herätä miehille seksuaalista halua. Eli pitää peittää päätä ja jalkoja, pitää pitkiä vaatteita.
Islam ei määrää ja pakota sen tyyppistä pukeutumista nykyään.
Kun vertaamme Turkissa huntuun pukeutuneiden naisten määrää koko naisten määrään, näemme että niiden osuus on todellakin pieni. Tämä tarkoittaa, että kaikki hunnulliset naiset eivät ole ääri-islamilaisia.
Kun naiset tekee maalla peltotöitä ym. tavallaan se huntu suojaa niitä tuulelta ja auringolta – sitten hiukset eivät laskeudu kasvojen eteen – ei häiritse peltotöitä , eli se on suojavaate ja työvaate ja kun alkaa muutto suurkaupunkeihin maalta, he tottumuksesta pukeutuvat huntuun, eli käyttävät normaalioloissakin huntua. Tämä ei tarkoita, että he olisivat fundamentalisia, islamilaisia tai ääri- islamilaisia – sitä ei saa sekoittaa.
Emme voi pakottaa heitä näyttämään länsimaisilta – päästä tavoista eroon – se ei olisi oikein. Muutenkin Turkin laki antaa naisille täydet oikeudet olla ja tehdä mitä haluaa – esim. avioeron hakeminen. Turkin naisille on jo annettu ottomaanien aikana, niillä on tasa-arvo-oikeudet. Mutta käyttääkö naiset niitä oikeuksia, vai ei, se on taas eri kysymys, koska se on henkilökohtainen asia.
Sekä laillisesti, että taloudellisesti yritämme parantaa Turkin oloja, se on nyt työn alla ja kehittymässä..
Arvioikaa tilannetta siten, että tarkoittaako se tasa-arvoa, jos nainen ei käytä huntua ja käy töissä.
Haluan kysyä teiltä, että miksi edelleenkin maailmassa järjestetään kauneuskilpailuja, miksi naista tuodaan esille ulkomuodon mukaan, miksi ette panosta naisen älyyn ja kykyyn ja naisen yhteiskunnallisiin toimintoihin.
Minkä takia edelleen Tv-mainoksissa käytetään tuotemyyntiin naisten vartaloa, naisten seksuaalisuutta. Nämä pakotteet naisten kauneudesta ja ulkomuodosta tuovat naisten keskuuteen epätasa-arvoa.
Kun länsi ratkaisee näitä ongelmia, siihen mennessä mekin pystymme ratkaisemaan meidän nais-mies-ongelmia tasa-arvoon ja yleiseen ihmissuhteeseen. Tällä hetkellä turkkilaisena naisena minä teen töitä, mitä minä haluan, enkä ole riippuvainen miehistä, miesten pakotteista enkä miesten tukena. itsenäisesti pystyn tekemään töitä naisena Turkissa.
Näin meille kertoi oppaana toimiva Serpil Art Antalyassa Turkissa.